FRISS: A NATO vezetőivel tárgyalt Brüsszelben Dobrev Klára és Vadai Ágnes (+videó)

Az ukrán háború, valamint Svádország és Finnország csatlakozása volt a téma.

Több NATO-vezetővel és szakértővel folytatott tárgyalásokat Dobrev Klára szerdán — jelentette be a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának vezetője legfrissebb videójában.

Dobrev Klára szerint

„amikor közvetlen szomszédunkban háború zajlik nem lehet fontosabb annál, hogy megerősítsük katonai és uniós szövetségeinket”.

Dobrev elmondta: a legfontosabb téma az orosz-ukrán háború következtében kialakult helyzet volt, mellyel kapcsolatban arról tárgyaltak, milyen fenyegetést jelent Oroszország nemcsak Ukrajna, hanem az Európai Unió számos más tagállamára is.

Egyeztettek Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának kérdéseiben is, mellyel kapcsolatban Dobrev kiemelte: ez mindenkinek – minden magyar embernek is – elemi érdeke, hiszen így két nagyon erős hadsereggel rendelkező ország csatlakozna a szövetséghez.

A politikus elmondta, arról is tárgyaltak, hogy mindezek okán, milyen irányba lenne érdemes fejleszteni Magyarország hadseregét, melyek a magyar haderő-fejlesztés legújabb állomásai.

Vadai Ágnes elmondta: a jelenlegi magyar kormány ezzel kapcsolatos tárgyalásai nem jó irányba mutatnak, hiszen – mint mondta – a tárgyalások során, világosan kiderült, hogy milyen új technológiák vannak a haderő-fejlesztés tekintetében.

„Magyarország nem erre megy, valamiért úgy döntött a magyar kormány, hogy politikai alapú beszerzéseket folytat, és nem képesség alapú beszerzéseket”

— hangsúlyozta Vadai, hozzátéve: ez meg fogja határozni a Magyar Honvédség további fejlesztési lehetőségeit is.

Az árnyékkormány honvédelmi minisztere közölte:

Finnország és Svédország csatlakozása abszolút prioritás a NATO számára.

Kitért rá, hogy a közelmúltban, valamennyi NATO-ország – 2 kivételével -, már megtette, hogy ratifikálta ezt a csatlakozást. Megjegyezte: már csak Magyarország maradt, mint egyetlen uniós ország, amelyik valamilyen oknál fogva nem hajlandó elfogadni a magyar Országgyűlésben elfogadni Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

A politikus kiemelte: a két ország csatlakozásával, Törökországtól Finnországig, egy nagyon erős keleti blokk jön létre a NATO-val, amely elég elrettentő erővel bír Putyin Oroszországával szemben.

„1945 óta nem volt olyan európai ország, amelyik úgy döntött volna, hogy totális háborút folytat egy másik ország ellen”

— mondta Vadai Ágnes az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

Dobrev Klára kijelentette: nekünk magyaroknak a legnagyobb biztonságot az jelenti, ha egy erős szövetségi rendszer tagjai vagyunk.

Hangsúlyozta:

a magyarok biztonságát egyedül a NATO tudja garantálni.

Videó:

.

Valódi Hírek