Nagy Erzsébet üzent a tüntetésről hazudozó fideszeseknek

A PDSZ ügyvivője reagált a vádakra.

Az Egyenes Beszéd hétfő esti adásának vendége volt Nagy Erzsébet, aki elmondta: fantasztikusnak, felemelőnek és egyedülállónak tartja a legutóbbi tüntetést. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője erősnek érzi a társadalmi szolidaritást, és szerinte sokan felismerték, hogy

ez nem bérharc, hanem közös ügy„,

ugyanis a fiatal generáció jövőjét segítik a tiltakozások.

A legutóbbi kétoldalú kormányzati tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta: semmilyen érdemi választ nem kaptak a felvetéseikre. Ezzel szemben a sztrájkjogot korlátozta a kormány, a tüntetéseken, sztrájkokon résztvevő pedagógusokat pedig kirúgásokkal fenyegetik, a gyermekeket pedig megfélemlítik.

Nagy Erzsébet elmondta: az Egységes Diákfront nevű új diákszervezet a Grundot és a Diákok a Tanárokért mozgalmat tömöríti, és professzionálisnak tartja a fellépésüket. E szervezetben nincsenek benne a pedagógusok — jegyezte meg.

A pártpolitikát szándékosan távol kívánják tartani a tiltakozó akcióktól, mert a lakosság rosszallását válthatják ki azok, akik — mint mondta — „rátelepszenek” az ügyre. Hozzátette: van szerepük a pártpolitikusoknak, azonban ehhez nem kellenek pártzászlós erődemonstrációk.

Karácsony Gergelyt azért hívták meg a rendezvényre, mert mint a főváros vezetőjére, a napi pártpolitikán felüli közszereplőre tekintenek rá. Éppen ezért hívták meg a — hivatalosan a nemzet egységét megtestesítő — Novák Katalint is, azonban a köztársasági elnök nemet mondott a meghívásukra.

Amerikai pénzünk egyáltalán nincsenek

— mondta a kormányzati hecckampányra reagálva. Hozzátette: közösségi gyűjtéssel teremtették meg a demonstráció pénzügyi fedezetét..

Október 27-én országos egységes sztrájknap lesz. A PDSZ ügyvivője azt kéri,

aznap mindenki lépjen sztrájkba.

Nagy Erzsébet interjúja alább visszanézhető:

(Egyenes Beszéd nyomán)

Valódi Hírek