Rendkívüli bejelentések a kormányinfón: Komoly gazdasági döntéseket hozott a kormány a szerdai ülésen

Cikkünk frissül.

Mint arról beszámoltunk, szokatlan időpontra, szombaton, délelőtt fél 12-re hirdették meg ezen a héten a kormányinfót.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ néhány órával az eredeti bejelentés után egy újabb információt is közölt: a két szereplő – Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – mellett

Nagy Márton

is beszél majd a tájékoztatón.

A kormány szerdai ülésén uniós helyzetelemzést is tartott és gazdasági kérdésekről is tárgyalt, jelentette be Gulyás Gergely.

Elemezték az infláció okait: szankciós infláció van szerintük, ami nagyon sok költségben jelenik meg a szállítási költségektől az élelmiszerárakig.

Ezért a kormány a jegybankkal összehangoltan kíván fellépni a szankciós infláció ellen, ezért folytatják az árstopokat, mondta Gulyás.

Három további intézkedésről döntöttek:

A MKIK és a Vállalkozók Országos Szövetségének kérésére kiterjesztik a kamatstopot a kkv-kre, meghosszabbítják a Széchenyi-kártya időkeretét is.

Nagy Márton közölte:

Mindkét tényező a hitelpiac támogatása miatt fontos.

„A szankciós infláció ellen küzdünk, de közben el kell kerülni a recessziót”

— mondta a gazdaságfejlesztési miniszter.

A kkv-k esetén a változó kamatozású hitelekre vonatkozik a kamatstop: a referenciaidőpont, ahol lestoppolják a kamatokat, június 28-i. Ma ez a kamatláb 16,69 százalék,

ez visszakerül 7,77 százalékra, ami a június 28-i szint.

Jövő év július elsejéig lesz érvényben a kamatstop.

Ez a kkv-k esetén a hitelállományok 60 százaléka támogatott hitel. Ebben az esetben nincs probléma a magas kamatokkal, de 40 százalék változó kamatozású hitel, ennek állománya megközelíti a 2000 milliárdot, és 60 ezer kkv érintett benne.

A részletszabályok erről majd a Magyar Közlönyben jelennek meg — mondta Nagy Márton.

A Széchenyi-kártya meghosszabbításával kapcsolatban azt mondta a miniszter, hogy a kártya továbbra is megmarad, a jövő é első félévében folytatódik, a kamata január 1-től 5 százalékra emelkedik, de ez még mindig nagyon kedvező szerinte.

Idén ennek a fix kamata 3,5 százalék.

A termékek körét szűkítették: beruházási- , forgóeszköz-, turizmus- és agrárkártya az, ami megmarad, illetve mikrohitel-kártya is. Közölte:

A kamattámogatást kifizetik.

A harmadik lépés, hogy a bankadót ne csak fiskális eszközként használják, hanem gazdasági ösztönzőként is, tehát aki hitelez, az kevesebb bankadót fizetne. Ezen a jövő héttől dolgoznak.

Gulyás az uniós csúcsról is beszélt:

A hosszútávú szerződések kulcsfontosságúak, Magyarországnak Oroszországgal van ilyen szerződése, egy közös ársapka esetén ez került volna veszélybe, de Gulyás szerint ezt sikerült kivédeni.

„Ami fontos volt, azt megvédtük, ami előnyös nekünk, azt elfogadtuk”

— mondta.

Eredményesnek tartják az uniós csúcsot.

A kormányinfó élő közvetítése itt követhető:

.

Valódi Hírek