Éktelen haragra gerjedt az Orbánék által kirúgott diplomata

Sajtóhírek szerint már megvan, ki örökli a helyét.

Azonnali hatállyal bocsátották el Baranyai Gábort, a Brüsszeli Állandó Képviselet Coreper I. nagykövetét. Ő volt az energia ügyekért felelős brüsszeli magyar biztos.

A Politico szerint Baranyai alig néhány órát kapott, hogy elhagyja és kiürítse az irodáját, valamint távozzon a magyar követségről. Miközben Orbán Viktor két sarokkal arrébb energetikai ügyekről tárgyalt a többi tagállam vezetőjével.

Baranyai egy mondatot nyilatkozott, de abból is tisztán látszik, hogy teljesen ki van borulva:

„A kirúgásoamat métlánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel.”

Azt, hogy miért rúgták ki Baranyait, egyelőre nem tudni, csak találgatások vannak. A 444.hu információi szerint a nagykövetet már egy hete el akarták távolítani. Közös megegyezéssel távozott volna, forgatókönyv szerint.

Munkatársai szerint munkáját jól végezte, azt nem kritizálta senki. Azt gyanítják, hogy túlságosan kötődött Stelbaczky Tiborhoz. (2020-ban vette át a brüsszeli magyar követség vezetését, ő volt a Coreper II. nagykövet, ami az első számú pozíció a tagállamok nagykövetségein – mögöttük van a Coreper I., aki a második ember. Stelbaczky idén júniusban lemondott a posztjáról.)

Már akkor is többen úgy vélekedtek, hogy Stelbaczky részben politikai okokból távozott, mert túlzásnak érezte a kormány konfrontatív EU-politikáját.

Baranyai utódja a 444.hu információi szerint Molnár Katalin lesz, és általános vélekedés a brüsszeli magyar közösségben, hogy Várhelyi Olivér magyar biztos szervezkedett az érdekében, aki már régóta igyekszik megfelelő álláshoz juttatni őt.

A 444.hu úgy tudja, Baranyait nemcsak diplomáciai tisztségéből, hanem köztisztviselői státusából is azonnal felmentették, indoklás nélkül. Ez az eljárás rendkívül szokatlan, és jogilag sem tűnik megalapozottnak.

Valódi Hírek