Az oktatási jogok biztosához fordultak a szülők a debreceni iskolák összevonásai miatt

Egyeztetések nélkül hoztak döntést.

Szeptember 26-án a Debreciner számolt be arról, hogy fűtési gondok miatt iskolák összevonásáról dönthet a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC). Egy névtelenségét kérő tanár pedig két nappal később elmondta, hogy a centrum tizenegy tagintézményéből nyolcat érint a döntés, a következő módokon:

  • az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola a Péchy Mihály Építőipari Technikumba,
  • a Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az Irinyi János Technikumba,
  • a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumba,
  • a Kreatív Technikum pedig a Beregszászi Pál Technikumba költözik.

A Szabad Európa beszámolója szerint, a témával kapcsolatban a DSZC egy alkalommal sem cáfolta az átszervezéseket, bár korábban azt ígérték ha az egyeztetések lezajlanak, tájékoztatni fogják őket az energiatakarékosságot célzó lépéseikről.

Tirpák Zsolt kancellár pedig a debreceni önkormányzati televízióban a konkrét forgatókönyv vázolása nélkül, de elismerte az összeköltözéseket, melynek tényét addigra már a szülőktől és tanároktól kiszivárgó intézményvezetői levelek is megerősítettek. A Szakképzési centrum honlapján továbbra sincsen semmilyen hivatalos tájékoztatás az ügyről.

Úgy fest, a DSZC az érintett diákokkal és szüleikkel sem sokkal közlékenyebb. Legalábbis ez derül ki azokból a levelekből, melyeket az elmúlt napokban kapott a Szabad Európa az információhiány miatt kétségbeesett szülőktől. Egyikük arról számolt be, hogy egy húsz kérdéses üzenetet próbált továbbítani a kancellárnak az összeköltöztetési ügyekkel kapcsolatban.

A Debreciner október 18-án egy újabb levelet kapott a Péchy Mihály Építőipari Technikum egyik diákjának rokonától, melyben szintén arról számolt be, hogy az ő bevonásuk nélkül történik az összeköltözések előkészítése. Mint írta, a szülői közösség sikertelenül próbálkozott felvenni a kapcsolatot Nagyné Pálinkás Anikó intézményvezetővel, a fenntartóval és a Kulturális és Innovációs Minisztériummal, Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa pedig arra hivatkozva utasította el a megkeresésüket, hogy a hozzá fordulók nem adták meg a nevüket és a személyes elérhetőségeiket.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Debrecinernek elmondta, a szakképzési törvény alapján az intézkedési tervről végleges döntés előtt az érintett oktatói testületeknek és a szülőknek is állást kell foglalniuk.

„Különösen a szülők hozzájárulása nélkül nem hozhat ilyen döntést a kancellár”

— hívta fel a figyelmet a szakszervezeti vezető.

(szabadeuropa.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/09/29/hivatalos-tobb-iskolat-is-osszevonnak-debrecenben-igy-sporolnak-a-futesen

Valódi Hírek