FRISS: Rétvári Bence elárulta, mi jelenti a legnagyobb veszélyt az unió gazdaságára

Panaszkodott az államtitkár.

A fokozódó illegális migráció már az Európai Unió alapvető vívmányait, a személyek, az áruk és a tőke szabad mozgását, így az EU gazdaságát veszélyezteti — állapította meg Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 hétfő reggeli műsorában.

Rétvári Bence hozzátette: egyre több uniós tagállam vezet be határellenőrzést a fokozódó migrációs nyomás miatt. „Magyarország ellenzi az illegális migráció automatizálását jelentő uniós migrációs paktum elfogadását” — mondta.

„A paktum szerint a migránsok továbbra is az unió területén belül nyújthatnák be a menekültkérelmüket. A magyar kormány álláspontja viszont az, hogy ezt csak az unió határain kívül tehessék meg, mert ha egyszer bejutottak, nagyon nehéz kitoloncolni őket”

— mondta Rétvári Bence.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy míg 2019-ben 46 ezer, az idén már több mint 150 ezer migráns ellen intézkedtek, a magyarországi börtönnépességnek pedig már tíz százalékát teszik ki az elfogott embercsempészek, ami milliárdokba kerül a magyar adófizetőknek.

A határvédelem költségeinek legalább a felét az EU-nak kellene állnia – mondta -, mivel nem csak Magyarország, hanem egész Európa védelmét jelenti a határkerítés. „Az unió azonban a határkerítés hatszázmilliárd forintos költségének még a két százalékát sem térítette meg Magyarországnak” — jegyezte meg Rétvári Bence.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából megtartott budapesti ünnepségen azt mondta: Magyarország közbiztonságára a legnagyobb veszélyt a szankciók és az Európai Unió migrációs politikája jelentik.

Mint mondta,

az Oroszország elleni szankciók veszélyt jelentenek arra a plusz egymillió munkahelyre, amely az elmúlt évtizedben Magyarországon létrejött,

az EU migrációs politikája pedig a migránsok beáramlását, az ezzel kapcsolatos bűncselekmények elszaporodását eredményezi.

Valódi Hírek