Hat hete nevezték ki, máris bukásra áll az új brit miniszterelnök

Elsöpörheti őt a válság.

A Channel 4 nevű brit tévécsatorna élő adásában komoly kritikát fogalmazott meg az új miniszterelnökkel, Liz Truss-szal kapcsolatban egy párttársa. Crispin Blunt szerint a kormányfőnek ideje lemondania, ugyanis szerinte

a játék befejeződött” számára.

A konzervatív képviselő szerint meg kellene változtatnia a pártszabályzatot annak érdekében, hogy a miniszterelnököt és a pártvezért leválthassa a tagság.

Mark Garnier, egy másik képviselő szerint ugyan még — a hat hete még Erzsébet királynő által kinevezett — Truss van hivatalban, de „már nincs hatalmon„. Hozzátette, pártjának el kell döntenie, Truss-szal fordulnak-e rá az alig több mint két év múlva esedékes új választásnak, és ha nem, akkor mielőbb új vezért kell keresniük a helyére.

A Politico nevű közéleti lap nemrég arról írt, Truss belebukott a gazdasági válságot kezelni hivatott adópolitikába, amivel még saját híveit is magára haragította. Egy régóta regnáló képviselő szerint rég nem látott konfliktusok vannak a konzervatív párton belül, egy másik párttársa szerint pedig

Truss akár már jövő héten lemondhat.

A kormányfő ragaszkodik azon véleményéhez, miszerint nem lesz megszorítás, holott 60 milliárd font hiányzik a brit költségvetésből. A Nemzetközi Valutaalap nyíltan bírálta a kormány pénzügyi terveit, amire igen ritkán van példa. Eközben Truss több párttársa szögezte le: nem fogják megszavazni a költségvetést.

A baj nagyságát jól jelzi, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások átlaga alapján az ellenzéki Munkáspártot több mint 50% támogatja, míg a konzervatívokat kevesebb mint 25%. Ez jelentősen nagyobb különbség, mint amekkora a legutóbbi magyar parlamenti választáson az ellenzék és a Fidesz között volt.

(hvg.hu/Politico/Sky News)

Valódi Hírek