Éktelen haragra gerjedt Szijjártó, bekérette az ukrán ügyvivőt

A munkácsi várról eltávolított turulszobor szúrta Szijjártó szemét.

Szijjártó Péter külügyminiszter fölösleges provokációnak tartja, hogy a turulszobrot eltávolították Munkácson, ezért bekérette hivatalába az ukrán ügyvivőt — mondta el az InfoRádiónak a tárcavezető.

A kárpátaljai város tanácsa csütörtökön döntött arról, hogy leveszik a turulszobrot a munkácsi várról, helyére pedig Ukrajna szigonyos címere kerül.

Korábban Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mélységesen megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a döntést. Szijjártó pedig péntek délután úgy fogalmazott: nem kérdés, hogy Ukrajnában a háború előtt inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal. Megjegyezte: a kérdést a magyar kormány a háború kitörése óta zárójelbe tette.

„Azt gondoljuk, hogy ennek megvitatására majd akkor kell sort keríteni, ha ismételten béke lesz Ukrajnában. Adja a Jóisten, hogy minél előbb ez bekövetkezzen”

— fejtette ki a miniszter, hozzátéve, igyekeznek a lehető legjobb kapcsolatot fenntartani a kárpátaljai vezetőkkel. Szijjártó szerint a mostani megyei kormányzó, Viktor Mikita nagyon sokat tett azért az elmúlt időszakban, hogy az ukránok és a magyarok békében éljenek egymás mellett. Ezért a miniszter a kormányzóval való kapcsolattartást tartja a legfontosabbnak. Hozzátette, Vikita segítségét kérik majd az ügyben.

Szijjártó közölte: az ukrán ügyvivőt azért kérették be, hogy tiltakozzanak ezzel a lépéssel kapcsolatban. A miniszter szerint annak, hogy ez kinek a provokációja, nincs jelentősége, nekik most az a feladatuk, hogy a kárpátaljai magyarok mellett kiálljanak.

(inforadio.hu)

Valódi Hírek