Megtörtént a bejelentés: Így próbálja megmenteni a jegybank a forintot

Nézzük, sikerül-e.

Péntek reggel 8:30-ra ígért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívüli bejelentést, ez azonban valamiért későbbre csúszott.

10 óra után jelentkezett be Virág Barnabás, az MNB alelnöke, a jegybank Youtube-csatornáján.

Az MNB szerint pénzpiaci stabilitásra van szükség ahhoz, hogy az árstabilitást középtávon képesek legyünk elérni, ezért új intézkedésekről döntöttek.

A szeptemberi 20,1 százalékos infláció teljesen megfelelt az MNB várakozásainak, még pár hónapig emelkedésre lehet számítani, de közel járunk a tetőzéshez az MNB alelnöke szerint.

Mivel az energiválság miatt egyre több forintot kellett eladni, hogy devizát vegyünk, és a pénzpiacokon a forint gyengülésére játszó pozíciókat vettek fel a befektetők is, ez okozta a forint mélyrepülését.

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy ez a két hatás a devizapiacot és az árstabilitás elérését veszélyezteti”

— mondta az MNB alelnöke.

A jegybank ezért két intézkedést is hozott:

  • Bár az alapkamat 13 százalékos szintjét nem emelte, a kamatfolyosó tetejét, az egynapos (O/N) fedezett hitel kamatát 25 százalékra emelte az eddigi 15,5 százalékról a monetáris tanács.
  • Emellett az energiaimport fedezéséhez jelentősebb devizalikviditást biztosít a nemzeti bank, ennek érdekében, egynapos forint betéti gyorstendert tart, illetve rövid távú devizalikviditást nyújt. Az „egynapos (T/N) devizalikviditást nyújtó swapeszköz” kamata 17 százalék, míg az „egynapos (O/N) betéti gyorstender naponta” eszköz kamatszintje 18 százalék lesz.

 

Valódi Hírek