Megszületett a döntés: Milliókat perkál a Gazdasági Versenyhivatal az RTL-nek

20 milliót kell visszafizetniük a csatornának.

Jogsértő és alkotmányellenes volt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bírsága, amit az RTL-Central összefonódásának ügyében szabtak ki. Emiatt a GVH-nak 20 millió forintot kell visszafizetnie az RTL-nek — olvasható az RTL közleményében.

A Magyar RTL Televízió Zrt. és a Central Digitális Média Kft. összefonódásával kapcsolatos, folyamatban lévő perek egyikében alkotmánybírósági döntés született október 4-én. Előzőleg az összefonódás ismételt elutasítása során az RTL-t 20 millió forintos bírsággal sújtotta a GVH. A bírságot azért szabták ki, mert megítélésük szerint az RTL nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, ezzel pedig szerintük akadályozta a tényállás feltárását.

Az RTL 2020 nyarán bíróságon támadta meg a GVH határozatait. A bíróságok a GVH-nak adtak igazat, így az RTL az Alkotmánybírósághoz vitte az ügyet. Az RTL többek között azt sérelmezte, hogy a GVH

olyan jogszabályt alkalmazott visszamenőlegesen, amely az összefonódás időpontjában nem volt hatályban.

Most ebben az ügyben döntött az Alkotmánybíróság, amely döntés, megsemmisítette az RTL-t bírsággal sújtó GVH-határozatot, továbbá az Alkotmánybíróság – egyetértve az RTL érvelésével – megállapította, hogy a határozat sérti a visszaható hatályú jogalkalmazás tilalmát,

így az alkotmányellenes.

A korábban kiszabott bírságot a GVH-nak most vissza kell fizetnie az RTL-nek.

Az Alkotmánybíróság által most alkotmányellenesnek minősített határozattal azonos eljárásban hozott, az összefonódást elutasító GVH-határozat elleni per még folyamatban van. Ítélet 2023 első felében várható.

(rtl.hu)

Valódi Hírek