Egészen sokkoló: Mutatjuk mennyivel drágult a kenyér Magyarországon (+grafikon)

Magyarország abszolút rekorder lett, az áremelkedés 65,5 százalékos.

Az MTI pénteken közölt két grafikont: az egyiken a kenyér árának változása látható 2003-2021 között, a másik ábra a magyarországi kenyérfogyasztást szemlélteti 2002-2020 között. Mindebből kiderül, hogy a kenyér ára 2010-től kezdve drasztikus emelkedésnek indult, 2019-től pedig még ennél is drámaibb áremelkedés következett be. (Megjegyezzük, ekkor még nem volt háború, sem szankciók). A kenyérfogyasztás tekintetében pedig folyamatos csökkenés figyelhető meg.

Mindez azért érdekes, mert minden EU-s országot maga mögött hagyva drágult a kenyér Magyarországon augusztusban az Eurostat adatai alapján. Ez az áremelkedés pedig több mint háromszorosa az átlagnak.

Idén augusztusban az EU-ban átlagosan 18 százalékkal nőtt a kenyér ára éves bázison, ami egészen megdöbbentő áremelkedés, ahhoz képest, hogy tavaly még csak 2,7 százalékkal került többe, 2020-hoz képest.

Így Magyarország ebben abszolút rekorder lett, ugyanis az áremelkedés 65,5 százalékos, amellyel nem csak az átlagot haladja meg háromszorosan, de duplája a második helyen álló Litvánia kenyérár-emelkedésének is.

A KSH korábbi közlése alapján augusztusban az infláció 15,6 százalék volt Magyarországon az előző évhez és 1,8 százalék júliushoz képest.

Az élelmiszerek ára 30,9 százalékkal emelkedett.

Fehér kenyér, félbarna kenyér fogyasztói átlagára forintban:

Az egy főre jutó évi kenyérfogyasztás:

(MTI)

Valódi Hírek