Egyre nagyobb a baj: Újabb város jelentette be, hogy bezárásokra kényszerül a rezsinövelés miatt

Mozit, múzeumot, könyvtárat, uszodát is bezárnak Szegeden.

Székesfehérvár, Kecskemét és több város után most Szeged is bejelentette, hogy az energiaárak miatt januártól legalább két hónapra intézményeket kénytelenek bezárni — írta a hvg.hu.

Ugyan a szegedi önkormányzat stadiont nem zár be, de más sport- és kulturális intézményeket előre láthatóan két hónapra, március elejéig bezárnak. A tervezetről a szegedi gazdasági alpolgármester számolt be szerda este a Szeged TV-ben, tájékoztatása szerint, a jövő héten döntenek majd a rendkívüli közgyűlésen.

A szegedi közgyűlés korábban már „összesöpört” 1,2 milliárd forintot a rezsialapba, ebből tervezték kifizetni az idei évben már sokszorosára nőtt áram- és gázdíjakat. A fejlesztések és karbantartások elhalasztásából megspórolt pénz elég lett volna arra, hogy az addigi 500 millió forint gázszámla 3,5 milliárdra növekedését is ellensúlyozzák, és nyitva maradhassanak a művelődési házak, uszodák és sportcsarnokok.

Már épp elkészült a módosított költségvetési tervezet, amikor a Magyar Közlönyből kiderült, hogy

a kormány nem támogatja az önkormányzati intézmények és cégek távhőszámláit.

Ez jelentette a végső kegyelemdöfést a távfűtő cégeket üzemeltető önkormányzatoknak, amelyekben pont a takarékosság és környezetvédelmi szempontok miatt egy sor intézményt, és céget kapcsoltak rá a távfűtésre. Ezért Szegeden

a korábban már megszavazott költségvetési módosítást is módosítani kell.

A tervek szerint ideiglenesen bezárnak a polgármesteri hivatal kirendeltségei, a Szegedi Nemzeti Színház, a Móra Ferenc Múzeum és az Anna Fürdő is. Szeged továbbá leállítja a szökőkutakat és január 2-ától március 3-áig szünetel a díszkivilágítás is.

Nem Szeged az egyetlen város, ami hasonló intézkedéseket kénytelen bevezetni. Székesfehérváron a színház működése is szünetelni fog, ideiglenesen bezár a könyvtár, múzeum, uszoda, és a MOL Fehérvár FC stadionját is bezárnák. Miskolctapolcán a barlagfürdőt zárják be, Nagykanizsán pedig karácsonyi díszkivilágítás sem lesz.

(hvg.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/10/13/drasztikus-lepes-a-dunaujvarosi-egyetemen-az-energiavalsag-miatt

Valódi Hírek