Nincs tovább? Rengeteg mozi húzhatja le a rolót a gigantikus rezsiköltségek miatt

Nem tudják kitermelni a fedezetet.

A Mozik Országos Szövetségének kimutatása szerint minimum a négyszeresére emelkedik a filmszínházak rezsiköltsége a következő időszakban a rezsiemelés miatt. Az áram esetében átlagosan négy és félszeres költségnövekmény várható, a gáz esetében pedig egyes helyeken 15-17-szeres költségnövekedéssel számolnak.

Borsos Erika, a szervezet elnöke az Indexnek adott interjújában elárulta: a kisebb intézmények költségei több millió forinttal, a nagyobbaké azonban százmilliókkal nőnek. Ez azonban csak a rezsi: a büfében található termékek beszerzési árai is folyamatosan emelkednek, így azok előbb-utóbb a fogyasztókat is érinteni fogja.

{V}an olyan mozi, ami a téli időszakra bezár,

míg máshol csak a nyitvatartás változik. Előfordulhat, hogy egy mozi egy héten egy vagy két nappal kevesebbet van nyitva, de akár az is, hogy napon belül csökkentik az előadásszámot, ami szintén egy szűkebb nyitvatartási időt jelent. Ha a fűtés termenként szabályozható, akkor egyes részlegek lezárásán is érdemes elgondolkodni

— nyilatkozta a MOSZ vezetője.

A szombathelyi Savaria mozi vezetésének döntése alapján októbertől zárva tart. Az elnök szerint más mozik is követhetik ezt a példát, ezért támogatás reményében a Nemzeti Filmintézethez fordultak.

(Index nyomán)

Valódi Hírek