A nap vicce: Egy fideszes polgármester felszólította az Európai Bizottságot, hogy ne háborúzzon

Köhög a bolha.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere és egyben a Megyei Jogú Városok fideszes vezetője levelet írt Ursula von der Leyennek. A magyar politikus azért írt az Európai Bizottság elnökének, hogy megkérje, változtasson az Európai Unió a szankciós politikán, valamint hogy küldjék el a felzárkóztatási és helyreállítási alap forrásait Magyarországnak.

A kaposvári polgármester felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy a szankciós politika legyengíti, kiszolgáltatottá teszi Európát, a gyenge Európa pedig nem képes biztonságot nyújtani a polgárainak, nem képes valódi segítséget nyújtani a sokat szenvedő ukránoknak.

„Az unió háborúra adott jelenlegi válasza a konfliktus kiszélesedéséhez és elhúzódásához vezet, és ennek aligha lehet győztese bárki is”

– írta Szita az MTI szerint, a beszámolóból az ugyanakkor nem derül ki, hogy mire alapozza ezt az állítást.

„A drasztikusan emelkedő energiaárak miatt ugyanakkor veszélybe került az intézményeink megfelelő működése”

– jelezte Szita Károly, példaként említve, hogy a jelenlegi tőzsdei árak alapján Magyarország 25 megyei jogú városában jövőre az ideinél 135 milliárd forinttal kerül többe a gáz- és az áramszolgáltatás.

„Mindez az uniós helyreállítási és felzárkózási források hiányával együtt olyan visszaesést okoz, mintha magunk is háborús résztvevők lennénk, miközben a magyar emberek kezdettől fogva a békét szorgalmazzák”

– MJVSZ elnöke.

Szita Károly szerint

„a háború egyetlen valós ellenszere a béke, amely csak akkor következi be, ha közösen akarjuk”.

A kormánypárti politikus kitért arra, a levelet elektronikus formában elküldte az összes magyarországi polgármesternek is, arra kérve őket, fogjanak össze, csatlakozzanak a kéréshez. „Együtt hatékonyabbak lehetünk és egészen biztosan eredményt érünk el” – fogalmazott Szita Károly.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek