Megkérdezték Koncz Zsófiát, miért nem kell teát osztani a hidegben ülő dolgozóknak — A válaszban nincs sok köszönet

Korábban a kormány eltörölte az erről szóló rendelkezést.

Jámbor András (Párbeszéd) Palkovics Lászlótól arra várt választ, hogy a 353/2022. (IX. 19.) kormányrendelet miért helyezte hatályon kívül a munkavédelemről szóló törvény több rendelkezését, így azt is, amely szerint a hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalóknak +50 °C hőmérsékletű teát kell adni.

Szerinte az energiatakarékosság ez esetben aligha ok, egy teamelegítéséhez minimális energia kell, miközben elfogyasztása nyilvánvalóan

jótékony, egészségvédő hatású

a hidegben dolgozóknak. Az ellenzéki politikus szeretett volna magyarázatot kapni az intézkedésre.

Palkovics László megbízásából ezúttal is helyettese, Koncz Zsófia válaszolt. Az államtitkár szerint az ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika energiaválságba sodorta Európát. Az energia-veszélyhelyzet kezelése rendkívüli intézkedéseket kíván. Közölte azt is, hogy az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló rendeletét a kormány a törvényben foglalt országgyűlési felhatalmazás alapján, különleges jogrendben alkotta meg.

A jogszabály átmeneti, mindössze a

háborús helyzet

megszűnéséig marad hatályban. Az Ön által hivatkozott, a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény nem tartalmaz a tea hőmérsékletének meghatározásával kapcsolatos szakaszt.

Bár Jámbor András kérdése valóban pontatlan volt, Koncz Zsófia csúsztatott, ugyanis valóban nem a törvény, hanem a Magyar Közlönyben pontosan hivatkozott 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet paragrafusait írta felül a kormány, abban szerepelt, hogy meleg teát kell biztosítani a munkahelyeken.

Tehát a végeredmény ugyanaz, nem jár forró tea a hidegben dolgozóknak.

(via 24.hu)

Valódi Hírek