DK: Azonnali tárgyalásokat kell kezdeményezni a pedagógusokkal és a szakszervezetekkel!

Az oktatási árnyékminiszter kifejtette, mit tenne az árnyékkormány.

„A mai napon egy nagyszerű dolog történik az országban: tanárok, diákok és szülők ezrei tiltakoznak az oktatás általános állapota és a megalázó tanárbérek ellen.”

– kezdte Barkóczi Balázs, a DK országgyűlési képviselője és oktatási árnyékminisztere online sajtótájékoztatóját. Hozzátette: a tiltakozást és a sztrájkot nem lehet betiltani, szabad embereket pedig nem lehet megfélemlíteni, és elhallgatatni.

„Próbálkozások persze vannak és voltak, a hatalom több tanárt is kirúgatott a munkahelyéről. Mint látjuk, ez csak olaj volt a tűzre, a tanárkollégák kiálltak egymásért és megszervezték az ellenállást. Hiába csöngettek be az iskolákba több mint egy hónapja, a tiltakozás ma

nagyobb és hangosabb,

mint eddig bármikor.”

– mondta a politikus.

Barkóczi Balázs kijelentette: az árnyékkormány szerint a kormánynak ideje beismerni, hogy egyszer és mindenkorra veszített a tanárokkal szemben, és mint megannyi ügyben, az oktatásban is elvesztette az irányítást.

„Volt tanárként, valamint oktatási és kulturális árnyékminiszterként is egyértelműnek tartom, hogy ebben a helyzetben bocsánatot kell kérni, a törvénytelenül elbocsátott pedagógusokat azonnal vissza kell venni az állásukba, és azonnali tárgyalásokat kell kezdeményezni a pedagógus szakszervezetekkel.”

Barkóczi szerint a kormány évek óta két dolgot tesz a pedagógusokkal kapcsolatban:

ígér és fenyeget.

„Aki viszont soha nem tartja be az ígéreteit, az ne számítson arra, hogy ennyi idő után súlya lesz a fenyegetéseinek.”

Valódi Hírek