„Aki ezt elhiszi, az hazudik” — Darabjaira szedte Orbánék pánikszerűen kapkodó intézkedését az energetikai szakértő (+videó)

Hatalmas baj lehet a költségvetéssel, ha ilyen döntéseket hoz a kormány.

Rendkívüli bejelentést tett hétfőn Nagy Márton: az MVM csoport és a Gazprom hétfőn halasztott fizetésben állapodott meg, közlésük szerint a világpiaci árak mérséklése céljából.

A gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, a halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát.

Erre a hírre reagált Holoda Attila energetikai szakértő Facebook-oldalán hétfő este:

Kótyavetye…

Hír 1: „A világpiaci árak hatásának mérséklése céljából halasztott fizetésben állapodott meg a magyar MVM Csoport és az orosz Gazprom az előttünk álló téli időszakra.”

Aha, szóval ekkora nagy a baj a költségvetéssel.

Olyan történik most, ami eddig még soha: a magyar kormány (vagyis az állami tulajdonban lévő MVM) nem képes kifizetni a gázszámlát.

Persze a haladék csak a téli időszakra szól, s ebben benne van a kormány azon reménye is, hogy hátha mégiscsak csurran-cseppen valami a „Zúnijóból”, mert a dolog hátterében valójában ez állhat.

No persze, Nagy Márton miniszter próbálja ezt azzal magyarázni, hogy majd emiatt „megszakadhat a gázár és a forintárfolyam együttmozgása”, de hiszen elég csak ránézni más nemzeti valuták árfolyammozgására és azonnal kiviláglik, hogy valójában nem a magas energiaár miatt értéktelenedik a forint, hanem a gazdaság teljesítménye van beértékelve.

Slussz.

Nincs pénz, szegény az eklézsia, elkezdték elkótyavetyélni a családi ezüstöt…

Itt kapcsolódik be a második hír, a Hír2: Energetikai átalakítások az MVM tulajdonában lévő földgáztárolóknál, jelesül „a társaság 800 millió köbméter földgáz letermeléséről döntött”, valamint „vizsgálják a hajdúszoboszlói tároló esetében a CO2 tárolás lehetőségét is annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű CO2-termelését képes legyen enyhíteni”…

Na, kérem, akkor vegyük sorra:

1) A párnagáz egy földgáztárolónak olyan evidens eleme, mint a kutak, vezetékek és felszíni technológiák, vagy kompresszorok. A párnagáz

nem vehető csak úgy ki

a földgáztárolókból.

Először is: jelenleg a mobilkészlet van felül, a párnagáz pedig alul. Tehát fizikailag sem lehetséges. (Mutatom a lenti videón, a földgáztároló működésének mechanizmusát, hátha még egy politikus is megérti.)

2) Másrészt: Számvitelileg persze kivehető igen, azaz pénzügyi szempontból úgy számoljuk el „okosba'”, mintha az olcsóbb (korábban betárolt) párnagázból termelnénk ki, de valójában a mobilkészletből vesszük ki.

3) Harmadrészt: a párnagáz tényleges lecsökkentése a tároló teljes mobil-, és csúcskapacitásának csökkenéséhez vezet, azaz, a párnagáz nem vehető ki büntetlenül, mert tönkretesszük vele a földgáztárolót, ami ugyebár, jelenleg állami tulajdon. Ráadásul úgy tesszük tönkre, hogy

az már nem lesz helyrehozható sem.

Az állami tulajdon szándékos megrongálása…

4) A párnagázban lévő szénhidrogén gáz lecserélése másik gázra, mondjuk CO2-re (széndioxidra) technikailag megvalósítható, ám évek kellenek hozzák. Ehhez kevés a politikai megrendelésre elvárt/bemondott menedzsment döntés.

Aki ezt elhiszi, vagy elhiteti bárkivel is,

az hazudik.

Ugyanis sem a felszíni, sem a földalatti (kutak) technológia nem képes jelenleg arra, hogy a szénhidrogénnel vegyesen széndioxidot besajtoljon/kitermeljen, mert nincs ilyen leválasztó egység telepítve.

Sem Hajdúszoboszlón, sem máshol.

A széndioxid pedig nem kerülhet a gázhálózati rendszerbe, mert a CO2 bizony egy nem-éghető gáz, azaz rontja az értékesítésre szánt földgáz fűtőértékét és az ún. Wobbe-számot is. A földalatti szerelvények pedig szénhidrogén termelésre és besajtolásra lettek kialakítva, miközben a széndioxid (azaz a CO2) egy korrozív közeg, különösen vízzel együtt, azaz szét fogja korrodálni a kutakat és a kútszerelvényeket.

5) Ha kivesszük (lecseréljük) a párnagázt azt azonnal kell, méghozzá folyamatában pótolni, nem pedig „majd valamikor”, mert ahogy a fenti 1) pontban jeleztem a tároló párnagáz nélkül elveszíti a tárolási kapacitását, s a rétegvíz elfoglalja a földgáz helyét.

6) Sem a Mátra Erőmű, sem a majdani Tiszai Erőmű nem „CO2 capture ready”, azaz nem képes megfogni a CO2 gázt.

És, ha még olyanná is teszik, sok-sok tízmilliárdnyi fejlesztés révén (mibű??), hogy fogják leszállítani a hajdúszoboszlói tárolóhoz? Milyen CO2-t szállítani képes csővezetéken? Nincs ilyen vezeték jelenleg. Több száz kilométernyi, speciálisan CO2 szállításra alkalmas vezeték az bizony nem 2 Ft.

Az egész úgy

átgondolatlan, kidolgozatlan,

ahogy az összes eddigi intézkedésük, az iskolai őszi szünet elhalasztásától, a hirtelen bevezetett rezsinövelés jogszabályi átverésén át, egészen az állami kifizetések felfüggesztéséig. Kapkodnak, mellébeszélnek és leginkább hazudnak.

Már maguknak is. Mondjuk, nekünk már egyre nehezebb lesz, mert az sem hisszük el, amit kérdeznek. Mondjuk egy Népszámláláskor.

Feltéve, ha képesek egy valóban működő, digitális népszámlálási rendszert valaha is megvalósítaniuk…

Valódi Hírek