Dráma az egészségügyben: Csak a magyarok 10 százaléka hisz benne, hogy megfelelő ellátást kap

Lesújtó eredmények.

Rendkívül lehangoló kutatást közölt az Ipsos közvéleménykutató cég arról, hogy mit gondolnak a magyarok az egészségügyről. Ebből kiderül, hogy a magyarok 70 százaléka nem bízik benne, hogy a lehető legjobb ellátást kapná a magyar állami egészségügyben, és mindössze 8 százalék gondolja úgy, hogy az egészségügy helyzete javulni fog a jövőben.

A kutatás 34 országban mérte fel, hogy mit gondol a lakosság mit a saját egészségügyi rendszeréről. A 34 országban több nyugat-európai és angolszász ország mellett olyan országok is szerepelnek, mint az Egyesült arab Emírségek, Thaiföld vagy Brazília. A 34 országból

Magyarország számos kérdésben a leginkább borúlátó választ adta az egészségügy megítéléséről.

A magyar válaszadók 53 százaléka szerint a családja csak gyenge minőségű ellátáshoz férne hozzá az egészségügyben, és csak 15 százalék gondolja úgy, hogy mindenkit egyenlő ellátásban részesítenek az országban. Mindkét kérdésben a 34 ország közül

a legrosszabb véleménnyel a magyarok voltak.

Ezen túl a magyar válaszadók 83 százaléka ért egyet az állítással, hogy sokan nem engedhetik meg az országban a minőségi ellátást. Ebben a kérdésben a hatalmas vagyoni és faji egyenlőtlenségek jellemezte Dél-Afrikában jött ki valamivel rosszabb eredmény (ott a válaszadók 85 százaléka értett egyet az állítással).

A magyarok 76 százaléka egyetértett azzal az állítással is, hogy az egészségügyi rendszer túlterhelt,

ebben is a legrosszabbak között van Magyarország.

86 százalék szerint túl sokat kell várni, hogy orvosi ellátást kapjon valaki Magyarországon, 51 százalék szerint pedig nagyon nehéz időpontot kapni a körzeti orvoshoz.

Ez utóbbi kérdésben mondjuk saját rendszerükről rosszabb véleménnyel vannak a portugálok, 87 százalékuk szerint túlterhelt a portugál egészségügy, viszont 91 százalékuk bízik benne, hogy a lehető legjobb ellátást kapja, ha kórházba került. A felmérésben Magyarország mellett még két kelet-európai uniós tagállam szerepel, Lengyelország és Románia. Az ottani válaszadók szintén meglepően negatív véleménnyel vannak az egészségügyi rendszerükről, ám a magyarokat nem tudták megelőzni.

(ipsos.com / 444.hu)

Valódi Hírek