Bokros Lajos: Az Orbán-kormány a felelős a válságért és a forint romlásáért

A kormány vagy nem tud, vagy nem is akar tenni a válság kezelésének érdekében.

A magyar kormány nem a gazdasági válság kezelésére szerződött, hanem a bizonytalanság és kockázatok első helyen való növelésére — mondta Bokros Lajos a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában pénteken.

A volt pénzügyminiszter szerint mindez meglátszik a forint árfolyamán és az adósságállomány drámai növekedésén. Úgy látja,

a kormány vagy nem tud, vagy nem is akar tenni a válság kezelésének érdekében.

Bokros Lajos szerint a magyar gazdaság eleve legyengült állapotban lépte át a jelenlegi energia- és élelmiszerválság küszöbét. A megelőző öt év ésszerűtlen, szakszerűtlen és felelőtlen gazdaságpolitikája olyan mértékben meggyengítette a gazdaságot, hogy már belső folyamatok is növelték az adósságot, a hiányt és az inflációt.

Bokros élesen bírálta a jegybanki alapkamat emeléseket is. Ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány rontja tovább a forintot, ami elsősorban a jegybank bűne, de az intézmény függetlensége már régen elveszett, mert tökéletesen alá van rendelve a kormány kénye-kedvének.

A Magyar Nemzeti Bank ezen héten (MNB) 1,25 százalékponttal emelte újra az alapkamatot, ami most már 13 százalékon áll. Ezzel együtt Matolcsy György, a jegybank elnöke, azonnal bejelentette, hogy a kamatemelési ciklust befejezték, és másképpen fognak küzdeni az infláció ellen. Bokros Lajos szerint ez azt sugallja, hogy ő előre tudja, mekkora lesz az infláció mértéke a jövőben. Mint rámutatott, ez ugyanakkor kiszámíthatatlan, mivel az infláció jelentősen külső tényezők befolyásolják.

Hangsúlyozta: az Orbán-kormány az idei év első három hónapjában a hazai bruttó nemzeti jövedelem 5 százalékának megfelelő óriási összeget osztott ki politikai „cukorkaosztogatás” céljából. Mint mondta, arra számítottak a Fideszben, hogy ezt az összeget majd a második félévben pótolni fogja az unió a rekonstrukciós és rehabilitációs alapból, ami 7,5 milliárd eurós járandóság lenne. Az EU azonban a jogállamisági hiányosságokra hivatkozva vonakodik kifizetni ezt az összeget. Bokros szerint a pénzhiány mérséklésére a pénznyomtatáshoz fordulhatna a kormány,

ez azonban csak tovább fokozná az inflációt, és azonnal tönkretenné a forintot.

Bokros Lajos ezek alapján fenntartja korábbi véleményét, miszerint

a magyarországi gazdasági válság elmélyülésének első és legfontosabb tényezője a mai önkényuralmi kormány.

A Bokros Lajossal készült teljes beszélgetés ITT hallgatható meg.

(klubradio.hu)

Valódi Hírek