Kiderült Orbán terve: Megvan, hogyan helyettesítené a kormány a kieső EU-s forrásokat

Pénzt kell szerezni.

Hosszúra nyúlt tárgyalások után még mindig nem biztos, hogy az Orbán-kormány megkapja a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Az uniós pénzek megérkezésének időpontja is kérdéses, ezért Orbán Viktor kénytelen más források után nézni.

Az egyik lehetőség, hogy zöld Panda-kötvényt bocsát ki Kínában.

Magyarországra nézve hatalmas veszélyt jelent, hogy az energiaárak a korábbi hét-kilencszeresére emelkedtek, ez hatalmas kiadásokkal jár. Emellett Orbánék még 747 millió köbméter gáz pótlólagos beszerzéséről döntöttek, ez mintegy 740 milliárd forintba került, ezzel 4,9 százalékról

6,1 százalékra emelkedett a költségvetési hiány.

A magyar devizatartalékok is kritikus szintre csökkentek, a jegybanki állománynak legalább háromhavi importot kellene fedeznie, ehhez képest a devizatartalék jelenleg nagyjából 36 milliárd euró, arany nélkül pedig

mindössze 29–30 milliárd euró.

Az Orbán-kormány ilyen helyzetben kockáztatja, hogy Magyarország EU-s támogatásokat veszítsen el. A kieső pénzt több forrásból próbálják pótolni, olyan hírek is érkeztek, hogy az IMF-et is felkereste a kormány, ezt azonban kormányzati források cáfolták.

Úgy tűnik azonban, hogy a kínaiakkal folyamatos kapcsolatban van a kabinet, éppen most készülnek zöld Panda-kötvény kibocsátására.

(via 24.hu)

Valódi Hírek