Beperelték a kormányt: Nem árulják el, mennyiért adták el az oroszlányi erőművet

Titkolóznak.

Szeptemberben jelentették be, hogy az állami tulajdonú MVM cége eladta az oroszlányi erőművet, ami 2016 óta nem működött.

A vételt maga az új tulajdonos jelentette be, a francia energetikai óriás, a Veolia honlapján tették közzé a hírt, miszerint a hozzájuk tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. megvette az oroszlányi erőművet. Az új tulajdonos azt ígérte, hogy egy nagy felújítást követően 2024 elején újra üzembe helyezik az erőművet.

A CHP-Invest és az Újpalotai Energia Kft. a CHP Energia Zrt. tulajdonában van, az pedig két cégé. Az egyik a francia hátterű Veolia, a másik pedig a VPP Project Kft., ami a máltai Apium Media Holding Ltd.-ben végződik. A máltai cég tulajdonosa pedig nem más, mint Zelles Sándor, aki Habony Árpád köreibe tartozik. Zelles máltai cégének igazgatója nem más, mint Beni Gagel, aki Habony grúz-izraeli származású barátjának, Michael Gagelnek a testvére.

A tulajdonosváltás bejelentésénél egy valami maradt ki a közleményből: még nagyságrendileg sem említik, hogy mennyiért adta el az MVM-cég a francia és Habony-közeli érdekkörnek az erőművet.

Az Átlátszó még a hír bejelentésének napján közadatigénylésben kértük ki az árat és az adásvételi szerződést, majd a válaszadási határidő lejártának napján megkapták a választ:

nem mondják meg az árat és nem adják ki a szerződést.

A titkolózást a vevők üzleti érdekeivel indokolja az állami cég. A portál szerint azonban teljes mértékben közérdekű adat, hogy mennyi pénzért adták el az oroszlányi erőművet, ezért pert indítanak az állami tulajdonú Vértesi Erőmű Zrt. ellen.

(via atlatszo.hu)

Valódi Hírek