Kiderült: Orbánék teljesen hazavágták a tűzifapiacot — Márciusban lehet legkorábban fát kapni

Már most várólisták alakultak ki.

Az állami erdészetek nem bírják a hatósági áras lakossági kiszolgálást, a piaci tűzifa-kereskedelemben pedig hiány van és elszálló árak. A szegényeknek a rőzsegyűjtést ajánlja a kormány — írta a hvg.hu.

A lap egy tűzifa-vásárlással próbálkozó olvasója panaszairól és keserű tapasztalatairól így írt:

„A területileg illetékes állami erdőgazdaságnál azt mondták,

március a legkorábbi időpont, amikor fát lehet elhozni, akkora a várólista.

A 10 köbmétert ráadásul csak egyben adják ki, 5 méteres rönkök formájában; azt ajánlották, ehhez egy minimum 10 tonnás, darus teherautót kellene bérelni. Az úgy 130 ezer forint, és a mi utcánkba maximum 7,5 tonnás jármű hajthat be”.

Más erdészetnél jobb a helyzet, van fa, de csak egyetlen átvételi ponton, és csak egyfajta. Az igénylők pedig megrohamozták az állami erdészeteket, miután a szeptember 19-én elindult tűzifaprogram.

Felhívták a figyelmet, hogy valójában nem is tűzifát lehet venni, hanem tűzifa-alapanyagot, feldolgozatlan farönkök formájában, amiket még fel kell darabolni, hogy fűtésre használható tűzifa legyen belőlük.

A költségek megnövekedésével együtt pedig már könnyen előfordulhat, hogy a „rezsicsökkentett” alapanyagnál jobban megérné feldolgozott tűzifát venni piaci kereskedőtől, már ha ilyet lehetne kapni. Ebben az esetben is többhetes várakozási időkkel és bizonytalansággal kell számolni.

A kereskedők mindezért az erdőgazdaságokat okolják, a legtöbbjük ugyanis eddig az állami erdészetektől vásárolta a rönköket. Ők azt feltételezik, hogy a lakosság kiszolgálása érdekében visszatartják az árut. Erdészeti források szerint nem igaz, hogy visszatartják a fát,

egész egyszerűen nincs belőle elég.

A fa piaci ára folyamatosan emelkedik, 2021-hez képest jelenleg mintegy 30 százalékos a drágulás. A jelentős áremelkedés és a hiány együtt pedig sajnos teret enged a kétes üzleteléseknek és a „mutyizásnak” is. Az interneten rengeteg kétes hirdetésben kínálnak tűzifát eladásra, akár számla nélkül. Olyan esetről is hallani, mikor az eladó előre kéri a vételárat, aztán egész egyszerűen nem szállít.

(hvg.hu)

Valódi Hírek