FRISS: Itt van Dobrev Klára megoldása a brutális rezsiárakra (+videó)

Javaslatokat dolgoztak ki az energiaválság kezelésére.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a DK az energiaügy és a drámaian megemelkedett rezsiköltségek ügyében — jelentette be közösen Varju László energia- és rezsiügyi árnyék-miniszter, és Glázer Tímea, a DK önkormányzati képviselője szerdán.

A tájékoztatót azért is tartották meg a képviselők, mert – mint írták -, „az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikája Győrben is érezteti hatását”.

Glázer Tímea kiemelte: Győrben a legfontosabb kérdések, amik a napokban felmerültek, az az uszodának a bezárása, amit szeptember 15-én zártak be, amit nagyon sokan rossz néven vesznek, hiszen az egészségügy, a sportolás, a babaúszás, és az asztmás gyermekek gyógyulási lehetőségeit

mind elvették a győriektől, ráadásul az úszás lehetőségének a bérleti díját előre beszedték.

Glázer Tímea hozzátette, mindezért az Orbán-kormány a felelős és a helyi városvezetés.

„Az Orbán-kormánynak a rossz gazdaságpolitikája vezetett ide, ami ma Győrben történik és történik az egész országban. Ezért felelősek az országgyűlési képviselők, akik nem tesznek semmit azért, hogy a győri embereket képviseljék. Többek között nem emelték fel a szavukat azért sem, hogy több tízmilliárd forintot elvesz a kormány minden évben a városunktól, ami nagyon sokat segítene abban, hogy a költségeket ki tudják fizetni és az uszodát ne kelljen bezárni”

— hívta fel a figyelmet a politikus.

Glázer Tímea támogatását fejezte ki az érintett győri polgárok felé, akik aláírást gyűjtenek azért, hogy az uszoda újra kinyisson.

Varju László elmondta: miközben Nyugat-Magyarország gazdasági központja Győr, mégis ilyen helyzet állt elő a városban.

Varju László elmondta, a Dobrev Klára által vezetett árnyékkormány foglalkozott az önkormányzatok energiahelyzetével, de ugyanúgy foglalkoztak a gazdasági társaságok helyzetével, és a lakosok mindennapi életével. Ezzel kapcsolatban a politikus közölte:

a Dobrev Klára vezette árnyékkormány, a rezsimoratórium bevezetését javasolja.

Hozzátette: minderről határozati javaslatot is benyújtanak, elsősorban a lakosok érdekében.

„A rezsimoratórium lényegében azt jelenti, hogy akik az elmúlt időszakban a szolgáltatási költségeiket meg tudták fizetni, de az emelkedett részhez nincs lehetőségük, akkor az ő részükre

a szolgáltatást ne lehessen kikapcsolni”

— fejtette ki a politikus.

Varju László elmondta, határozati javaslatot nyújtanak be arról, hogy mind az áram, mind pedig a gázszolgáltatás áfáját 5 százalékra kell csökkenteni. Közölte azt is, hogy határozati javaslatot nyújtanak be azért, hogy a lakosoknak a kedvezményes igénybe vehető mennyiséget – így a gáznál 288 m3, az elektromos áramnál 420 kilowattig – legyen a kedvezményes mennyiség, és ezt követően kelljen fizetni a piaci árat.

Hozzátette, mindazoknál akiknél valamilyen adósság halmozódott fel, számukra egy támogatási rendszert kell kidolgozni.

Az árnyékkormány a következő megoldási javaslatokat dolgozta ki a jelenlegi helyzetre:

  • Be kell fagyasztani a rendszerhasználati díjakat, méghozzá idén január elsejei szinten. Ma annak is emelkedik a rezsiszámlája, akinek a fogyasztása egyébként belefér a hatósági áras mennyiségbe. Ennek véget kell vetni.
  • Meg kell duplázni a lakosságnak kedvezményes áron adható gáz és áram mennyiségét, tehát a kedvezményes díjszabást a földgáz esetében havi 288 köbméterig, a villany esetében havi 420 kilowattig kell kiterjeszteni.
  • Be kell vezetni a rezsimoratóriumot. Ez azt jelenti, hogy aki eddig, a brutális kormányzati rezsiemelés előtt rendesen fizette a számláit, és annyit, amennyit eddig fizetett, ezután is be tud fizetni, annál ne lehessen kikapcsolni se a gázt, se az áramot, csak ha ezt külön kéri.
  • Csökkenteni kell a gáz és az áram áfáját, méghozzá 5%-ra, a kormány ne akarjon pénzt keresni a magyarok egyébként is elszabadult rezsikiadásain.
  • A felgyülemlett fizetési elmaradások kezelésére, illetve a fizetésre képtelen fogyasztók támogatására egy támogatási rendszert kell kidolgozni a szociális és jövedelmi helyzet alapján.

Videó:

.

Valódi Hírek