Az orvosok megkongatták a vészharangot: Összeomlás szélén az egészségügy, beavatkozásra van szükség

Így nem mehet tovább.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára az egészségügy legfontosabb gondjairól beszélt a Szabad Európának.

A kamara jelentős átalakításban reménykedik a magyar egészségügyben, szerintük ugyanis anélkül látványosan romlani kezd az ellátás hozzáférhetősége.

Svéd Tamás szerint a terveket augusztusra ígérték, Takács Péter egészségügyi államtitkár azt mondta, megismerhetik az átalakítás terveit, szakmai vita lesz róla. Még reménykednek benne, hogy időben megkapják a javaslatokat, mert úgy tudják, októberben már a kormány elé kerülhet az egészségügy átalakításának programja. Azt nem szeretnék, hogy ismét kész helyzet elé állítsák őket.

A MOK titkár szerint a magyar egészségügy folyamatosan romlik, a színvonal drasztikusan csökken, ez pedig a betegek állapotának romlásához vezet, olyan emberek halhatnak meg, akiket meg tudnának menteni.

„Ez bizonyos szempontból ebben a pillanatban is így van. Emberek halnak meg, akiket egyébként megmenthettünk volna. A megelőzhető halálok miatti halálozási statisztikákban Magyarország sajnos kifejezetten rosszul teljesít”

— fogalmazott.

Svéd Tamás úgy látja, határozottan több szakrendelő és kórház működése áll le, ennek fő oka a szakemberhiány, a szakdolgozók további elvándorlása.

Rövid távon egy érdemi szakdolgozói béremelést tart a legfontosabbnak, hogy megállítsák a vándorlást, és talán visszacsábítsanak olyat, akinek szakértelme elengedhetetlen.

Most pedig a szakemberhiány mellett a rezsiemelés is hatalmas terhet rak a kórházakra, ami egy spirálba löki az egészségügyet.

„A kórházak költségvetése tovább borul a rezsiárak emelkedése miatt, ezért újabb tőkeinjekciókra lesz szükségük, emiatt csúszik a szakdolgozói béremelés, ezért további ápolókat veszítünk, ezzel pedig lefelé tartó spirálba kerülünk, ahol újabb és újabb osztályok zárnak be ideiglenesen vagy akár hosszabb időre, a várólisták tovább növekednek, miközben azok, akik nem tudják majd rendesen fűteni a lakásukat, felső légúti vagy tüdőgyulladással és egyéb problémákkal kórházba kerülnek, és lehetnek olyanok is, akik jobb híján melegedőnek használják majd az intézményeket, ezért sokkal nagyobb lesz a terhelés”

— fogalmazott Svéd Tamás.

(via szabadeuropa.hu)

Valódi Hírek