Saját embereiket is sarcolják Orbánék: Bezárják az Erkel Színházat a rezsinövelés miatt

A főigazgató abban reménykedik, hogy talán az Operaház még működhet.

„Vakon repülünk, műszerek nélkül, éjjel, ködben” — összegezte a Magyar Állami Operaház főigazgatója a rezsinövelés miatt kialakult helyzetet. Ókovács Szilveszter az InfoRádiónak bevallotta,

az Operaház és az Erkel Színház gázfűtésére „kifizethetetlen”,

egymilliárd forint körüli összegről szóló árajánlatot kaptak, ami a korábbihoz képest nyolc-tízszeres emelkedés. Az áram esetében is hasonló nagyságrendű növekedéssel számolnak, de a pontos számok erről még nem állnak rendelkezésre.

A szintén az Operához tartozó, 30 ezer négyzetméter területű Eiffel Műhelyház távfűtésen van, de azt még egyáltalán nem tudják, hogy milyen költségekkel számolhatnak a január elsejétől kezdődő rezsinövelés után.

Ókovács azt mondta, hogy az Operaházat mindenképpen nyitva akarják tartani, ott, azon túl, hogy az állami előírásnak megfelelően 18 fokra állítják a fűtést, egyéb változást nem terveznek.

„A vezérhajónak működni kell, és ez, pillanatnyilag úgy látom, hogy nincs is veszélyben, meg fogjuk tudni oldani”

— mondta, megjegyezve: reméli, hogy a nézők elviselik majd az alacsonyabb hőmérsékletet.

„Úgyis hamar belehelik a nézőteret. Nem hiszem, hogy ott fázás lesz”

— tette hozzá.

Viszont az Erkel Színházat bezárják november 6-tól a fűtési szezon végéig.

Az Eiffel Műhelyházban lefújták az összes előadást – megtakarítást várnak attól, hogy a színháztermet és a közösségi tereket sem kell annyiszor felfűteni – de magát a épületet, úgy tervezik nyitva tartják, mert ott próbálnak, illetve gyártanak és raktároznak mindent, ami az előadásokhoz szükséges. Ha ez nem működik, az Operaház sem tud.

„Ha az Eiffelre rettenetes nagy ár jön ki, akkor nem tehetünk mást,

oda fogunk fordulni az édesanyánkhoz, a magyar államhoz (…), hogy segítsen”

— fejtette ki a főigazgató.

Megjegyezte azt is, hogy nehéz helyzetben vannak, hiszen a minimum kétmilliárd forinttal magasabb rezsi mellett egymilliárd forintot elvontak tőlük, ami összesen a költségvetésük ötödét jelenti.

„Ez az összeg a működési költségből jön le, a béreket nyilván nem érintheti az elvonás”

— magyarázta Ókovács.

A rezsinövelés országszerte hoz kilátástalan helyzetbe kulturális intézményeket. A Vígszínház rezsije például több százmillió forintra emelkedik.

(hvg.hu)

Valódi Hírek