Kiszivárgott: Rengeteg EU-s pénzt bukhatnak el Orbánék

Annyit harcoltak Brüsszellel, hogy Magyarország eleshet 3500 milliárd forint uniós támogatástól.

Az Európai Bizottság (EB) 2021-2027 között egyes számítások szerint 3500 milliárd forint uniós támogatás visszatartását helyezte kilátásba abban a hivatalos levélben, amelyet idén júliusban küldött el a magyar kormánynak a jogállamisági eljárás keretében.

A dokumentumot Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviselet-vezetője osztotta meg a Facebook-oldalán. Az összeg a jelenlegi hét éves költségvetési időszakra Magyarországnak megítélt környezetvédelmi, közlekedési és településfejlesztési pénzek 70 százaléka — hívta fel a figyelmet a Népszava.

Az Európai Bizottság indoklása szerint a közbeszerzések terén azonosított rendszerszintű jogsértések miatt

veszélyben van az uniós pénzgazdálkodás, és ez magyarázza a jelentős pénzügyi szankcióra tett javaslatot.

A magyar kormányzat, augusztus 22-én válaszolt bizottsági levélre, aminek tartalmáról egyelőre semmi nem került nyilvánosságra. A lap szerint jelenleg intenzív tárgyalások folynak Budapest és Brüsszel között azokról a magyarországi intézkedésekről, amelyekkel elkerülhetővé válna a pénzmegvonás.

Varga Judit igazságügyi miniszter a napokban több biztossal is erről egyeztetett. Az Orbán-kormány által tett friss vállalások a korrupció letörésére, a közbeszerzések ellenőrzésére jó visszhangot váltottak ki az Európai Unió székhelyén, ahol azonban hangsúlyozzák, hogy

nem ígéretekre, hanem azok végrehajtására van szükség.

Az EB szeptember 22-én ismerteti majd, hogy folytatja-e az eljárást. Ezek alapján a testület továbbra is élhet a pénzügyi szankcióra tett javaslatával, vagy a procedúra lezárását javasolhatja a döntéshozó tanácsnak.

A Népszava információi szerint az EB szeptember végén várhatóan pénzmegvonást fog indítványozni azzal a megszorítással, hogy ha a magyarországi hatóságok teljesítik a Brüsszellel egyeztetett vállalásaikat, az év végéig tartó eljárásban elkerülhetik a támogatások befagyasztását.

Az Európai Bizottság áprilisban kezdeményezte a jogállamisági eljárást, mert megítélésük szerint a magyar igazságszolgáltatási szervek büntetlenül hagyják a közösségi támogatásokkal elkövetett szabálytalanságokat, csalásokat és a magas szintű korrupciót.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek