Varga Mihály elképesztő bejelentést tett az energiaválsággal kapcsolatban

Új barátja van Magyarországnak.

Kazahsztán Magyarország egyik legmegbízhatóbb partnere az energiaellátás területén a mostani, kihívásokkal teli időszakban is — jelentette ki Varga Mihály a kazah energetikai állami vagyonkezelő vállalat vezetőjével való találkozóján csütörtökön.

Varga szerint, a két ország elmúlt évtizedben megerősített kapcsolatai hozzájárulnak Magyarország energiabiztonságának növeléséhez. Az Almassadam Satkaliyevvel – aki a kazah energetikai állami vagyonkezelő vállalat vezetője –folytatott megbeszélésen

a felek áttekintették a Magyarország és Kazahsztán közötti energetikai kapcsolatokat.

Varga elmondta azt is, hogy az orosz-ukrán háborús helyzetben tovább kell erősíteni a kétoldalú energetikai együttműködést az energiabiztonság növelése érdekében.

A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy a két ország kapcsolataiban kiemelkedő fontossággal bír az atomenergetikai együttműködés, a magyar nukleáris szakértők tudására és tapasztalatára Kazahsztánban is számítanak.

„Az atomenergetikai együttműködés alapját a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság atomenergetikai munkacsoportja és annak munkája képezi”

— fogalmazott Varga Mihály a Pénzügyminisztérium sajtóközleménye szerint.

Varga a közleményben kitért rá, hogy Magyarország elsősorban kőolajat, kőolajtermékeket, valamint gázt importál Kazahsztánból. A kazahsztáni energiaimportunk 2022 első felében meghaladta a 155 millió dollárt, ami közel négyszeres növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest.

Varga egyébként a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság elnöke, az Országgyűlés Magyar-Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben.

(MTI)

Valódi Hírek