Elképesztő szemfényvesztés: Orbánék júniusban is drágábban vették Putyintól a gázt a tőzsdei árhoz képest

Lehull a lepel az „olcsó” orosz gázról.

Júniusban is csaknem a tizedével drággában kaptuk a gázt Putyintól, mint ami az irányadó tőzsdei érték — számolt be róla a Népszava a KSH adatai alapján. Hozzátették, hogy a szeptemberi-októberi betárolás ellenértéke pedig talán ki se férne a számlára.

A holland terméktőzsde irányadó, két hónappal korábbi áránál, júniusban közel 8 százalékkal drágábban kaptuk Oroszországból a gázt, derül ki a KSH napokban frissített külkereskedelmi adatbázisából.

A lap emlékeztet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban még azt mondta, hogy Magyarország a tőzsdei ár ötödén kapja országától a gázt, és hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter a tavaly szeptemberben újrakötött magyar-orosz gázvásárlási szerződést a jelek megtévesztő módon a „rezsicsökkentés biztosítékának” nevezte.

Hozzátették, a holland tőzsdei gázár azt jelzi, hogy annyiért meg lehet vásárolni a fűtőanyagot. Tehát, miközben Orbánék hosszú távú szerződéssel és minden más módon, az EU-val is szembemenve állnak ki Vlagyimir Putyin mellett,

a szabad piacról még gázhoz is olcsóbban tudnánk hozzájutni.

A KSH adatai alapján ez év júniusában Magyarország átlagosan 1069 eurót fizetett az oroszoknak ezer köbméter földgázért. A szintén irányadó Ttf holland gáztőzsde, két hónappal korábbi, 992 eurós áprilisi átlagárát

7,8 százalékkal haladja meg.

A lap ez év februárjától közli a KSH havonta frissített külkereskedelmi adatai alapján az Orbán-kormány által titkolt orosz gázárra vonatkozó meglehetősen pontosnak tekinthető elemzéseit. Ebből kiderült, hogy orosz gáztarifánk rendre az azt két hónappal megelőző, holland tőzsde mozgását követi le. A számadatokból az is kiderült, hogy 2017 vége óta az oroszok átlagfelára 7,8 százalék, ami tehát szinte pontosan megegyezik a júniusi szinttel.

A Putyinéknak júniusban kifizetett ár köbméterben, átszámolva 412 forint. Ez pedig úgy válik közérthetőbbé, hogy a köbméterenként mintegy 101 forintos, „rezsicsökkentett” lakossági gáztarifában ezt a tételt 50 forinton tartják nyilván. Mindez azt jelenti – írja a lap -, hogy az orosz gáz beszerzését és lakossági értékesítését is végző, állami MVM

három hónapja minden egyes köbméteren bukott vagy 312 forintot, vásárlásai során a termékért kapott ár több mint nyolcszorosát kifizetve.

Mindennek következménye pedig az egyes ágazatokra kivetett „különadó”, a lehető legtöbb hazai fogyasztó eltiltása a „rezsicsökkentett” ártól, illetve a lakosság átlagfogyasztáson felüli díjának augusztus 1-i meghétszerezése is. A KSH-adatbázis szerint

Magyarország júniusban összesen 158 milliárd forintot fizetett ki az orosz gázért.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ugyanezt a 385 millió köbmétert a tőzsdén megvásárolva kétmilliárdot takaríthattunk volna meg.

Ugyanekkora mennyiségű gáz a Covid-válság közepén, 2020 júniusában 51 euró értékben cserélt gazdát. Ez a lap számításai szerint köbméterenként közel 700, illetve ezer forintos ár.

Orbánék mindezek ellenére változatlanul kuncsorognak Vlagyimir Putyinnál többletgázért. Ennek nyomán Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán büszkén bejelentette, hogy Oroszország szeptemberben a hosszú távú szerződésben lekötött mennyiséget naponta legfeljebb 5,8 millió köbméterrel toldja meg. Bár a szerződéses mennyiséget nem tette közzé, a júniusban leszállított, 385 millió köbmétert alapul véve a szeptemberben várható mintegy 560 millió köbméter orosz gázért, a piachoz képest

7,8 százalékos felárral számolva 420 milliárdot fizethet ki Magyarország.

Így, ha ez a mennyiség nem változik, akkor csak októberben Magyarország körülbelül 560 milliárddal támogatja majd Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

(nepszava.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/09/02/nevezhetnek-engem-a-gazprom-barmijenek-jol-megizzasztottak-szijjarto-petert

Valódi Hírek