FRISS: Hatalmasat lódított Szijjártó a paksi beruházásról

Még számos feltételnek teljesülnie kell.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kedden engedélyt adott Paks 2 két tervezett blokkjából az 5-ös számú reaktorépületének megépítésére. Így lehetővé válik a kivitelezési munkák megkezdése — közölte Szijjártó Péter külügyminiszter.

„Az épület biztosítja, hogy a nukleáris energiatermelés során a reaktortartályból és a hozzá kapcsolódó eszközökből nem kerül ki káros anyag a környezetbe, így »külső természeti vagy emberi hatások,

ne adj’ Isten támadások esetén sem kell radioaktív szennyezéstől tartani«.

Az építkezés a legszigorúbb biztonsági követelmények mellett zajlik: a kettősfalú konténment-épület még akkor is védelmet nyújtana a szennyeződéstől, ha rázuhanna egy nagy utasszállító repülőgép”

— fogalmazott a tárcavezető kedden.

A miniszter emlékeztetett, hogy az OAH a napokban már megadta a – teljes beruházás legfontosabb feltételeként emlegetett – létesítési engedélyt, és jelenleg öt méterig a talaj kitermelése zajlik.

Amiként a létesítési engedély, úgy a reaktorépület építési engedélye is számos további beadvány elfogadását támasztja a munkák tényleges megkezdése feltételéül – hívta fel a Népszava figyelmét Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse.

Az OAH a mostani „engedélyben” 5 fő-, illetve további 11 részletesebb „visszatartási pontot” határozott meg,

amiket az építkezés megkezdése előtt még engedélyeztetni kell velük. A kérvényezőnek készítenie kell az egymással összefüggő nukleáris építmények kivitelezését egységesen kezelő tervcsomagot. Meg kell vizsgálnia, hogy a szomszédos nukleáris létesítmények – tehát a ma is működő Paks 1 – biztonságára vonatkozó „feltételezések továbbra is helytállók-e”, gondoskodnia kell ennek pontos méréséről, az építkezés nyomon követéséről.

A rajzokat is pontosítva, módosítania kell például a szerkezeti anyagok minőségére, a vízszigetelésre, a talajszerkezetre, az épület szilárdságára, a földrengés és a repülőgép-becsapódása hatásaira és a szélterhelésre vonatkozó terveket is.

Ezek szerint

Szijjártó Péter megtévesztően nyilatkozott úgy, mintha a most elfogadott kérelem ezeknek a kitételeknek már megfelelne.

Perger András a múlt hét csütörtökön kiadott létesítési engedély kapcsán is arra hívta fel a figyelmet, hogy az a kérelembe foglalt előzetes biztonsági jelentés későbbi elfogadásig semminemű, a nukleáris biztonsághoz kapcsolódó építkezést nem tesz lehetővé.

Szerinte ez vonatkozik a reaktorépület kivitelezésére is. Igaz, a köztes eljárások eredményét már nem feltétlenül teszik közzé. A jelenleg is zajló földmunkákat egy már tavaly kiadott engedély alapján végzi a NER-közeli Szijj László érdekkörébe tartozó Duna Aszfalt. A lap kérdéseikkel kereste a hatóságot, de mint írták, nem kaptak választ.

(nepszava.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/08/30/nem-kell-radioaktiv-szennyezestol-tartani-szijjarto-ujabb-elkepeszto-bejelentest-tett-a-paksi-beruhazasrol-video

Valódi Hírek