Szívszorító: Rettegnek a közmunkások, hogy a kormány szeptembertől megszünteti a munkájukat

Nem tudnak máshogy megélni.

A begyűrűző pénzügyi válság negatív munkaerőpiaci hatásai ellenére várhatóan ősztől csökkenti a közfoglalkoztatottak számát a kabinet. Bár pontos számot nem tudni, a májusi 76 ezernél akár tízezerrel kevesebben, szeptembertől csak

az ország ötödében

dolgozhatnak közmunkások az önkormányzatoknak. A 4,7 millió fő körüli foglalkoztatási rekord idején ez teljesen rendjén van, mondják a derűlátók, hozzátéve, a versenyszféra felszívta a dolgozni képes embereket, nincs szükség kövérebb keretre. A baj akkor van, ha kinézünk a számok mögül (vagy benézünk mögéjük), és megmutatja magát a valóság: ezrek juthatnak koldusbotra, ha az egyetlen szóba jöhető megélhetésüket elvesztik.

A mai közmunkásság javarészt az elmúlt 30 év társadalompolitikájának, szűkebben: oktatásügyének és szociális hálójának, egyes vidéki térségek teljes leépülésének az eredménye. De miután az elmúlt tizenkettőben semmi sem akadályozhatta a lényegében egypárti kormány vágyainak a beteljesülését, a felelősség nyomasztó mértékben Orbánékat terheli. Mindeközben a lecsúszott, kilátástalan, napról napra élő szakadt-Magyarország annál nagyobb mértékben szavaz rájuk, minél kiszolgáltatottabb a segélyeknek.

A Népszava több ilyen rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő közmunkás-családhoz látogatott el. Bakházán Miska betegségei ellenére is elvégez mindent, ami szóba jöhet. Szüksége van rá, hiszen 5 gyerekkét és a feleségét tartja el, és ha kihullana a közmunka-programmal, a segélyekből a bevételük alig haladná meg a 100 ezer forintot. Így se sokkal több ugyan, 130 000 forint körül keres a család egy hónapban, de ennyi iskolás gyerek mellett szükségük van minden forintra.

„Nagy mázli, hogy az iskolabusz hozza-viszi a gyerekeket óvodába és iskolába, erre nem kell költenünk, és a tankönyv is megvan”

– mesélte az 56 éves családfő, és mivel ez nekik hatalmas segítség, nem kérdés a pártpreferenciájuk sem.

A rinyabesenyői Gábor mindössze hat általánost végzett. Ő az édesapját ápolja, a kétgyermekes család közmunkás párja fizetéséből él. Lányai tizennégy és tizenhat évesek, utóbbi idén talán elvégzi a nyolc osztályt. Külön engedéllyel, hiszen ennyi idősen már mehetne a magyar oktatási rendszerből isten hírével.

„Próbálnánk elmenni, de alig pár százezer forintot kapnánk a házért. Ennyiért meg sehol sem kapunk másikat”

– mondta Gábor. Aki Fidesz-szavazó, de azért hosszan nem tudja sorolni, miért: talán az ingyentankönyvért. Akinek semmije nincs, annak könnyű adni.

Gábor jelenleg a télre készül, és próbál lépést tartani a tüzelő áremelkedésével. Tavaly még 7 ezerért gyűjthettek fát az erdőn, idén már 15-ért, és 25 eze­rért hozta ki nekik a fuvaros.

 

Valódi Hírek