Egy újabb egyetem került bajba az orbáni rezsinövelés miatt — Akár 3 milliárddal is többet kell költeniük a villanyszámlára

A következő évben 600 millióval többet kell költenie gázra is az egyetemnek.

A legrosszabb esetben akár 10 milliárd forint nem tervezett kiadást jelenthet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) számára az energiaárak emelkedése — mondta a 24.hu-nak az egyetem rektora. Miseta Attila a lapnak elmondta, van ígérete az egyetemnek, arra, hogy kap kormánytámogatást.

Az egyetem kancelláriája a lap kérdéseire azt válaszolta,

„sem az oktatásban, sem pedig a tudományos, kutatási és gyógyítási tevékenységekben nem jelenthet fennakadást a fenntartási költségek változása”.

A levélből kiderült azt is, hogy a PTE működési és dologi kiadásainak összege eddig 42 milliárd forint volt, amiből a gáz 1, a villamosenergia 2,5 százalékot jelentett. A 2022-es működési kiadásokból viszont a gáz elvisz 2,5, az áram pedig 10 százalékot.

Ez alapján a 24.hu számítása szerint

gázra a következő évben 600 millióval, az áramra 3 milliárddal kell többet költenie az egyetemnek.

A rektor azt is elmondta, hogy nem készül online oktatásra, azt viszont felméri az egyetem vezetése, hogy a PTE több tucatnyi épülete közül érdemes-e bezárni valamelyiket, ha annak kihasználtsága nem megfelelő, de a fűtése drága. Eddig csak a szekszárdi kar kollégiumának részleges lezárása került szóba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 13-i kormányinfón jelentette be, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, amelyet egy hétpontos intézkedéscsomaggal terveznek kezelni. Az egyik pont arról szólt, hogy jelentősen átszabják a politikai „csodafegyvernek” tekintett rezsicsökkentést, amely augusztus 1-jétől csak az átlagfogyasztásig jár, az azon felüli lakossági fogyasztásért már a hatósági helyett a piaci árat kell majd fizetni. Egy héttel később megjelent a rezsirendelet, amiből az derült ki, hogy

a gázár hétszeresére, az áramár duplájára nő az átlagfogyasztás felett.

Gulyás a keddi kormányinfón bejelentette, hogy a kormány módosít a gázfelhasználásra vonatkozó szabályokon, mégpedig úgy, hogy az 1729 köbméteres éves átlagfogyasztás mellé rendelt fűtőértéket 59 132-ről 63 645 megajoule-ra (MJ) emelik.

„Még a legrosszabb fűtőérték esetében is mindenkinek meg kell kapnia az átlagfogyasztásként meghatározott 1729 köbmétert, ezért pontosították az átlagfogyasztás MJ-ban kifejezett értékét”

— mondta a miniszter.

(24.hu)

Valódi Hírek