Veszélyben a tanévkezdés: Nemcsak a fűtési szezon miatt aggódhatunk

A kormánynak lépnie kell.

A pedagógus-szakszervezetek és az oktatási kormányzat közötti legutóbbi egyeztetés augusztus 10-én teljes kudarccal zárult.

A Pedagógus Szakszervezete (PSZ) szerint csak feltételes ígéretek hangzottak el, sem idénre, sem jövőre nem kaptak bérajánlatot Maruzsa Zoltántól.

Pedig a 45 százalékos béremelés az egyik legfőbb követelése a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a PSZ részvételével működő sztrájkbizottságnak.

Más követeléseknél is visszatáncol a kormány: míg korábban nyitottak voltak a kötelező óraszám 22-24-re mérsékelésére, az augusztus 10-i tárgyaláson ettől már visszaléptek.

Nagy Erzsébet, a PSZ országos választmányának tagja emlékeztetett, hogy a pedagógus-szakszervezetek tavasszal csak szüneteltették az oktatási sztrájkot, de be nem fejezték.

Ha addig nem kapnak megfelelő ajánlatot a kormánytól, a szakszervezetek már

ősztől újrakezdhetik a sztrájkokat,

és az eddigiek alapján a polgári engedetlenség keretében tavasszal megkezdett vadsztrájkok is folytatódhatnak a szakszervezeti megmozdulásokon kívül.

A kormány nem csak a tárgyalóasztalnál viselkedik így a pedagógusokkal, de a kommunikációban is ellenséges hangnemet üt meg.

Az Európai Unióhoz beadott EFOP-Plusz pályázatban a kormány azonban már a tanárokat sújtó problémákkal

kuncsorgott a pénzért.

Így kezdődtek nyáron a tárgyalások, amelyek azonban eredményt eddig nem hoztak, és vészesen közeleg a tanév kezdete.

„A két nyári sztrájktárgyalásos fordulóval felgyorsult a pályaelhagyás, miután a kormányzati hozzáállástól sokan besokalltak”

— nyilatkozta a Mércének Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom vezetője szerint már júniusban elhatározták a polgári engedetlenségi megmozdulások folytatását, amelytől csak akkor tekintenek el, ha szeptember 2-ig rendeződnek a bérek.

Ennek hiányában Törley szerint akár már

szeptember 5-től megkezdődhetnek

a szórványos munkabeszüntetések a különböző pedagógiai intézményekben.

Bár a szakszervezetek formálisan nem tudnak a polgári engedetlenség szervezésébe beszállni, Gosztonyi Gábor szerint ha bárkit aránytalan retorzió érne, az bátran fordulhat jogi segítségért a PSZ-hez.

(via merce.hu)

Kapcsolódó cikkünk:

Eddig tűrtek a diákok: Hatalmas tüntetéssel indítják a tanévet

 

Valódi Hírek