Baj van: Tömeges csőd jöhet a kis cégeknél a tízszeresére drágított gáz és hatszorosára drágított áram miatt

Tönkreteszi a kis cégeket a brutális rezsinövelés.

Az orbáni rezsiemelés feladja a leckét a kisvállalkozásoknak, kérdéses, hogy át tudják-e hárítani a megemlekedett rezsiköltésgeket a fogyasztókra. Ha nem, komoly csődhullám veszélyezteti őket.

A Telex.hu írta meg olvasói tapasztalatait, akik arról számolnak be, hogy az eddigi 37 forint helyett

238 forintot

kell majd fizetni egy kWh áramért, tehát hatszorosára növekedik az áram ára.

„Tavaly tavasz elején 3 forintra szerződtem a gázévre (szeptember 30-ig) egy MJ gázra, most tízszeres áron kaptam a jövő évre ajánlatot.”

— írta egy másik olvasójuk.

Ha egy cégnek nem volt akkora a nyeresége, hogy ki tudja gazdálkodni a megemelt rezsiárakat, nagyon nehezen fogák tudni áthárítani a változást.

A lakosság szintén folyamatosan növekedő költségei miatt a vállakozásoknak nem olyan egyszerű áthárítani az energiaköltséget.

A cégek különleges helyzetben vannak, egyeseknek már most piaci árat kell fizetni a rezsiért, vannak, akik csak most fognak sokkolódni, és van egy kis réteg szerencsés kisvállalkozó, akik a covid-válság idején több évre szerződtek alacsony áron.

A sokakat érintő változás sok csődöt hozhat maga után.

Az árak visszaesésére nem nagyon lehet számítani, esetleges csak akkor ha a fogyasztás drasztikusan csökken. Ezt a csökkenést az árak is előidézhetik, de egy esetleges csődhullám is.

(via telex.hu)

 

Valódi Hírek