Megsemmisítették Putyin egyik fontos főhadiszállását Kelet-Ukrajnában

Megerősítették.

Több, egymástól független forrás egybehangzó jelentése alapján ukrán csapatok súlyos csapást mértek a Wagner-csoport egyik főhadiszállására Kelet-Ukrajnában, a luhanszki Popasznától nem messze, Szeverodonyecktől délre.

A főhadiszállás olyan területen feküdt, amit az orosz katonai erők már teljesen irányításuk alá vontak.

A támadásról Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió ukrán kormányzója mellet több Kreml-barát haditudósító is beszámolt.

Az áldozatok száma egyelőre nem ismert, ahogy a részletek sem, de a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson állítólag már a károkat ábrázoló fotók terjednek.

A Wagner-csoport az orosz elnök nem hivatalos félkatonai szervezeteként ismert. A „félkatonai” jelző azért indokolt, mert a Wagner-csoport például Afrikában maffiaszerűen terjeszkedik, és súlyos pénzügyi operációkat is folytat; bányakoncessziókat szerzett meg, és jelentős aranykészleteket felügyel, amik segítenek finanszírozni az ukrajnai műveleteket is.

Szíriai beavatkozásuknak nagy híre volt, miután 2018-ban olyan kurd katonai bázist támadtak meg, ahol amerikaiak szolgáltak. A Maliban folytatott tavalyi akcióik nyomán tizenöt nyugati hatalom jelentette be, hogy Moszkva segítségével a Wagner csoport fegyvereseket vonultatott fel az országban, és többször érte a zsoldosokat az a vád érte, hogy civilekkel kegyetlenkedtek. A csoportot többször összekapcsolták konkrét háborús bűnök elkövetésével is.

A nyugati hírszerzés a csoportot Jevgenyij Prigozsinhoz köti – akit „Putyin séfjeként” tartanak számon, mert vendéglátóipari vállalkozása régóta segíti az orosz elnököt és a fegyveres erőit. Ezzel együtt hivatalosan a Kreml nem ismeri el a Wagner létezését – egy letagadott hálózat Putyin kezében, az orosz elnök ambícióit szolgálja olyan helyeken, ahol Oroszország támogatottsága viszonylag magas.

A luhanszki kormányzó a Telegramon azt írta, hogy az ukrán erők eltaláltak egy ellenséges főhadiszállást, aminek lokációját egy orosz újságírónak köszönhetően sikerült megállapítani, és

a csapás megsemmisítette a Wagner popasznai főhadiszállását.

Áldozatai is vannak a csapásnak, de számszerűen egyelőre nem tudni, mennyi.

A támadás tényét megerősítette a Kotenok néven ismert oroszbarát haditudósító is, aki szerint HIMARS rakéta-sorozatvetővel hajtották végre. Elterjedt a hír, hogy Prigozsin is az áldozatok között van, de ezt még senki sem erősítette meg.

Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő a Facebook-oldalán azt írta, hogy Popasznában nincs többé Wagner főhadiszállás, köszönhetően a HIMARS-nak és az Ukrán Fegyveres Erőknek.

(bbc.com / 444.hu)

Valódi Hírek