„Ha mégis lesz építkezés, hatezer ember a testével fogja védeni a területet” — Tiltakoznak az Öreg-tó partjára tervezett luxususszálloda ellen

Veszélyben az Öreg-tó, amelyet két nemzetközi garancia, a Natura 2000-es besorolás és a Ramsari-egyezmény is véd.

Az Öreg-tó partjára tervezett luxususszálloda miatt kiírt népszavazás ugyan érvénytelen lett, a civilek mégis sikereseket értek el.

A vasárnapi szavazást megelőzően több helyi lakos is arról számolt be a 24.hu-nak, hogy bár nem foglalkoznak politikával, szavazni sem voltak áprilisban,

de az Öreg-tó érdekében szervezett népszavazásra elmennek,

egy nagymama pedig egyenesen kijelentette, hogy odaláncolja magát az Esterházy-lovardához, ha engedélyt kap a szállodaprojekt. Autósok matricákon hirdették a referendumot, többen felajánlották az ingatlanjukat hirdetési felületnek, és volt, aki maga ácsolt állványt az óriásplakátnak.

A népszavazás végül 40 százalékos részvétel mellett érvénytelen lett, de a szervezők álláspontja szerint egyáltalán nem volt sikertelen, és nem csak azért, mert rég nem látott egységbe kovácsolta a tataiakat.

Szalay Ildikó közel két évet dolgozott azon, hogy mozgalmával, a Stop Avalonnal megakadályozza, hogy luxusszálló épüljön az Öreg-tó partjára. Az aktivistát végigkísértük a szavazás napján.

„Itt az idő, hogy megvédjük Tatát, megvédjük a demokráciát!”

— mondta az aktivista.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó csoport 2020 májusában jelentette be, hogy

15 milliárd forintból 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene az Öreg-tó partján.

Szerintük a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a hotel, és közel száz embernek adna munkát. A projektet ellenzők azt kifogásolták, hogy semmiféle egyeztetést nem történt a helyiekkel vagy a szakmai szervezetekkel a tó környékét alapvetően meghatározó beruházásról.

A szálloda miatt szerintük

veszélybe kerülnek az Öreg-tó környezeti értékei, amelyeket két nemzetközi garancia, a Natura 2000-es besorolás és a Ramsari-egyezmény is véd.

Továbbá a beruházás érintené az Esterházy-istálló műemlék épületét, amelyből étterem lenne, a szállodafejlesztés és a működtetés is károsítaná a környezetet. A szálloda által vonzott emberek és főleg az autók miatt megszűnne a nyugalom, a levegő tisztatáságára is rossz hatással lenne, és a tópartot alapjaiban befolyásolná a luxusszálló. Bár a beruházó később finomított a terveken, kisebb és „zöldebb” szállodát ígért, ez nem győzte meg a tiltakozókat. Tata történetének legnagyobb tüntetésén a szervezők szerint

háromezren demonstráltak a luxusszálloda ellen.

„Attól tartunk, hogy Tata Firenze vagy Velence sorsára jut. Nem szeretnénk, ha a lakók elveszítenék a várost. A szálloda miatt olyan emberek érkeznének ide, akik nem önmagáért szeretik Tatát, nem a városért élnek. Így is ellepik hétvégente a tó környékét a vendégek, sokszor csak este tudunk kijönni sétálni egyet. Ha megépül a szálloda, még ennyire sem lesz lehetőségünk”

— mondta a lapnak egy tatai házaspár.

Szalay Ildikó elmondta: sokan azt mondták, hogy az ötezer voks elérhetetlen, amikor elértük háromezret, már folyamatosan csörgött a telefonom, rengetegen gratuláltak. A népszavazás eredménye politikai felhatalmazást ad nekünk.

A tataiak döntöttek: nem akarnak luxushotelt az Öreg-tó partjára.

Hozzátette: lehet, hogy jogilag érvénytelen lett a népszavazás, de

ha mégis lesz építkezés, hatezer ember a saját testével fogja védeni a területet!

„A népszavazás képes volt pártállástól függetlenül egy táborba terelni a tataiakat, kormánypárti és nem kormánypárti egyszerre küzdött a tóért, még ha előbbiből kétségtelenül több volt is a beruházást támogatók között”

— mondta Szalay Ildikó.

(24.hu)

Valódi Hírek