Orbán embere úgy tudja, az euróövezet a szétesés szélén áll

Bezzeg a magyar forint szárnyal!

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, a Magyar Nemzetben írt véleménycikket az euróövezet – általa vizionált – válságáról.

Az apropót az olasz kormányválság adta, az ország gazdaságán az Európai Központi Bank (EKB) éppen segíteni próbál. Ezt az EKB-t vádolta meg a miniszter országok szuverenitásának megsértésével.

Az EKB most hoz létre egy eszközt, amellyel országoktól tudna kötvényeket vásárolni, ezzel segítve őket. Nagy valószínűleg azt nehezményezi ezzel kapcsolatban, hogy ez a segítség is csak azoknak járna, akik betartják a jogállami feltételeket. Ez sajnos a magyar kormányra nem igaz.

Nagy az euróövezetet egy

„gazdasági színben feltüntetett, de mindvégig félkész állapotban maradó politikai projektnek” minősítette.

A miniszter szerint az Európai Bizottság és az EKB „csapdahelyzetbe terelte” Olaszországot, miközben az egymással küzdő, a válságot politikai haszonszerzésre használó olasz pártok ezzel még kevésbé foglalkoznak”, de később, a költségvetési terv elfogadásakor súlyos feltételekre kényszerülhetnek.

Hozzátette:

„Az euróövezet irányítói is tudják ezt jól, sőt már elő is készítették az olasz adósságválság megszüntetésének teljes arzenálját. Az új olasz kormány dilemmája pedig az lesz, hogy ha él is az EKB-s csodafegyverrel, akkor egyben lemondhat a gazdaságpolitikai szuverenitásáról, mivel a kedvezményezett országnak az EKB és a bizottság szigorú előírásainak is meg kell felelnie, persze úgy, hogy nem tudhatja biztosan, hogy minek is.”

„Így az új olasz kormánynak a gazdaság megmeneküléséért cserébe busásan meg kell majd fizetnie a »védelmi pénzt« a brüsszeli bürokratáknak”

– vélekedett a miniszter, aki szerint ez azért „nagy váltás”, mert az EKB eddig sosem avatkozott be politikai-költségvetési feltételek alapján a tagországok működésébe.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a monetáris unióból adósságközösséggé leépülő euróövezet

a szétesés küszöbén

egyensúlyoz az új válságban is, és annak egyben tartása egyre kevesebb szakpolitikát, ellenben egyre több hatalmi politikát igényel

– összegezte a miniszter, aki szerint a TPI lehet az EKB „utolsó eszköze az euróövezetből való olasz kilépés megakadályozásához, s talán egyben az euróövezet megmentéséhez” is.

(Magyar Nemzet / Index)

Valódi Hírek