„Jöhet a szamár és ló” — A szakértő szerint elég egy kis technikai hiba, és bármikor elfogyhat a benzin Magyarországon

Már most nagy baj van.

Nem csak Magyarország, egész Európa üzemanyaghiánnyal küzd, erről beszélt Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke az RTL-nek. Azt is mondta, a magyar helyzetet az is súlyosbítja, hogy a hatósági áras benzint

egyedül a Mol százhalombattai finomítója

termeli ki, ezért is van korlátozva szerinte a megvásárolható mennyiség.

Bár az orosz-ukrán háború gyorsított a folyamaton, Egri Gábor úgy véli, a jelenleg helyzet a fegyveres konfliktus nélkül is kialakult volna. Sőt, még rosszabbul állnánk, ha a háború miatt nem esett volna vissza a legtöbb országban a fogyasztás.

Szerinte előreláthatóan október 1-ig marad az a helyzet, hogy naponta egyre több több bezárt benzinkúttal találkoznak az autósok. Azt mondta:

„amíg a hatósági ár lesz, ez fenn fog állni.”

Arról is beszélt, hogy a százhalombattai üzemanyag-finomító a végsebességén működik, és egy váratlan technikai probléma esetén nincs más alternatíva a hatósági áras üzemanyag kitermelésére.

„Ha ott beüt a karch, akkor vége. Van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak és utána kész, annyi. Bicikli, szamár, ló, ez kerülhet elő.”

A júliusi hónap szerinte sorsdöntő lesz, hiszen ekkor a legnagyobb az üzemanyagfogyasztás a turizmus, a Balkán felé hazautazó vendégmunkások és a mezőgazdasági munkák miatt. Így júliusban derülhet ki, hogy

fenntartható-e októberig

a hatósági ár.

Valódi Hírek