FRISS: Kiszivárgott egy újabb előterjesztés, amivel Orbánékat akarja megfékezni az EU

Hamarosan szavaznak róla.

„Fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az Unió alapját képező értékeket” — A Népszava szerint többek közt ez áll abban a 30 oldalas előterjesztésben, amit Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő készített a magyarországi jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről.

Delbos-Corfield azt vizsgálta, hogy a 2018-ban elfogadott Sargentini-jelentés óta — amelynek alapján megindult Magyarország ellen a hetedik cikkely szerinti eljárás — milyen változások mentek végbe a fent említett területeken.

Az EP-képviselő az előterjesztésben szorgalmazza a négy évvel ezelőtti EP-jelentés által beindított folyamat felgyorsítását és határidőhöz kötött ajánlások elfogadását.

Delbos-Corfield kifogásolja:

  • a veszélyhelyzet meghosszabbítását;
  • a Kúria elnökének kinevezését;
  • a Pegasus nevű izraeli kémprogram újságírók, aktivisták, politikus ellen történő felhasználását;
  • a KESMA létrejöttét;
  • és a Magyar Tudományos Akadémia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának csorbítását.

Problémaként nevezi meg továbbá, hogy a kormány előzetes nyilvános konzultáció nélkül fogad el törvényeket és alkotmánymódosításokat, illetve hogy az állam beavatkozik önkormányzati feladatokba.

Aggodalomra ad okot szerinte az is, hogy az április 3-i választásokon nem egyenlő feltételek mellett indultak a kormánypártok és az ellenzék.

Gwendoline Delbos-Corfield még május elején azt nyilatkozta, hogy a Sargentini-jelentés óta eltelt időben még tovább romlott a helyzet Magyarországon. Szerinte a határozott uniós fellépés hiányában Magyarország mára

választási autokráciává vált.

Az előterjesztésről várhatóan július 13-án vagy 14-én szavaz az EP állampolgári jogi bizottsága.

Valódi Hírek