Figyelmeztette Orbánt a bajor államminiszter: A Roszatom paksi bővítése újabb veszélyes függőséghez vezethet

Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter.

Melanie Huml, Bajorország államminisztere egy interjúban beszélt arról, hogy Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és átláthatók.

„Úgy gondolom, hogy nagyon fontos volt a döntés a hatodik szankciós csomagról és az olajembargóról. Európa – azáltal, hogy politikai egyezséget ért el az embargóról – megmutatta, hogy közös hangon szólal meg, és nem hagyja, hogy Putyin, az orosz agresszor megossza.

Jó lett volna ezt úgy elérni, hogy eközben a nyilvánosság előtt ideiglenesen se keletkezzen a megosztottság képe”

– mondta a Privátbankár számára adott interjúban a bajor európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Melanie Huml hozzátette: „Végül is a cél az, hogy a lehető leggyorsabban megszüntessük a függőséget az orosz olajtól és gáztól, valamint gyorsan és erőteljesen dekarbonizáljuk energia-gazdaságunkat és iparunkat. Ezért sokat kell tennünk, Bajorországban és Magyarországon is. Az, hogy a vezetéken szállított olaj felmentésben részesül az uniós embargó alól, főleg a magyar kérést veszi figyelembe. Ugyanakkor ez nem lehet indok arra, hogy kisebb erővel kövessük az orosz energiaszállításoktól való függetlenedés célját”.

A politikus elmondta, „azt sem szabadna szem elől téveszteni, hogy az orosz Roszatom – egyébként Pakson is – részt vesz erőműprojektek megvalósításában.

Itt szintén veszélyes egyoldalú függőségek keletkezhetnek, amiket geopolitikai eszközként lehet használni”.

A bajor államminiszter kitért arra is, hogy Magyarország és Bajorország hosszú évek óta partnerek. „1991 óta működik egy közös kormányzati bizottságunk, amelynek számos sikeres projektje van a gazdaság, a tudomány, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás területén”. Ugyanakkor – mondta –

vannak olyan dolgok, amelyeket Bajorországból aggodalommal szemlélnek.

  • A független igazságszolgáltatás,
  • szabad és fair választások,
  • az alap- és emberi jogok érvényesülése,
  • a független és plurális média, amely az ellenzék törekvéseivel is foglalkozik és azokat nyilvánosság elé viszi

– ezek olyan elvek, amelyek nem alkuképesek, valamint egyesítenek és globálisan megkülönböztetnek minket más politikai rendszerektől, például Putyin Oroszországától”.

Huml szerint Magyarország fontos termelési helyszín a nagy bajor autógyártók, a BMW és az Audi számára, és mindkét vállalat bővíteni kíván. Ez szerinte az jelzi, hogy Magyarország továbbra is vonzó telephely.

„Eközben azonban nem szabad elfelejtenünk: a nálunk, Európában befektető vállalatok értékelik, ha politikai döntéseink kiszámíthatóak és transzparensek. Tudják, hogy befektetéseiket jogbiztonság illeti meg, vitás esetben pedig a bírák professzionálisan és függetlenül, a jog és a törvények alapján döntenek. Meg vagyok győződve arról, hogy ez hosszú távon gazdaságilag is sikeresebbé tesz minket”

— mondta a lapnak a politikus.

(privatbankar.hu / hvg.hu)

Valódi Hírek