Bajban a kormány, leállíthatják a megalomán Orbán-projektet, mert nincs rá pénz

Elfogyott az emberek pénze.

Az ötödik Orbán-kormány hivatalba lépését követően Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Nagy Márton újdonsült gazdasági miniszter közösen jelentették be a Kormányinfón az elmúlt évek legnagyobb megszorító csomagját. Ennek egyik elemeként átütemezik a nagyszabású állami beruházásokat, és többet leállítanak közülük.

[A]z állami beruházásokat felülvizsgálat céljából – ide nem értve a kivitelezés alatt levőket – felfüggeszti, amelynek költségvetési hatásaként 2022-ben és 2023-ban összesen

1 150 000 000 000 forint (sic!) megtakarítás elérendő, illetve érvényesítendő

— olvasható a kormányrendeletben.

A Fertő tavi beruházásért felelős belső körökből kiszivárgott, hogy

egyike lehet azon projekteknek, amelyek áldozatul eshetnek a megszorításoknak.

A Fertő Part nevű projekt már zajlik, annak előkészítő munkái elindultak a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cégek által.

Jelenleg a part és a csatornák kialakítása, illetve felújítása zajlik. Bár a Fertő Barátai Egyesület tagjai támogatják azon beruházásokat, amelyek nem járnak természetkárosítással. A helyiek támogatják a rossz állapotú épületek elbontását és a természetbe illő strand kialakítását, azonban a beruházás sokkal szélesebb körű.

Az eredeti tervek szerint

34 ezer négyzetméternyi területet építenének be,

amelybe ökocentrum, sportközpont, kikötő, vendégházak, kemping, étterem, illetve egy nagy, 880 férőhelyes tartozna. Mindezek mellett a legnagyobb ellenkezést 100 ágyas szálloda épül a parton.

A 444.hu forrásai szerint „esztétikai” problémák is felmerültek a beruházással kapcsolatban. A projekt esetleges megakasztásának egyetlen oka azonban a pénzhiány.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek