Kijött Orbánék legújabb terve: feloszlatnák az Európai Parlamentet, hogy ne akadályozhassa őket

Zavaró tényezőnek tartják.

Kedden este negyed tízkor teljes körű európai víziót tartalmazó tervezetet nyújtott be négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kocsis Máté fideszes, illetve Simicskó István KDNP-s frakcióvezető.

Ebben a kormány számára készítettek javaslatot, mit kellene elérnie a kabinetnek az Európai Unió átszervezése során.

Csütörtökön kerül napirendre az Európai Tanács napirendjére az EU átformálását szolgáló tervezet vitája, amelynek során Orbán Viktor lehetőséget kap a megszólalásra.

A javaslatok közül igen figyelemreméltó az az ötlet, amely szerint

az Európai Parlamentet jelenlegi formájában meg kellene szüntetni.

A határozati javaslat benyújtói szerint az EP „zsákutcába vezette” az demokráciát Európában. Álláspontjuk szerint a közvetlenül megválasztott parlamenti képviselők helyett

a nemzeti országgyűléseknek kellene döntéshozókat delegálniuk.

Emellett gyengítenék a többi uniós intézményt: vétójogot adnának a nemzeti parlamenteknek a törvényalkotásban, valamint lehetőséget adnának a delegáltaknak, hogy új EU-s jogszabályok bevezetését kezdeményezzék. További javaslat, hogy az Unió ne vehessen fel többé hitelt — bár ez egyetlen program kivételével jelenleg sem jellemző.

Kövérék egy új szerződést szorgalmaznak, amelyben kimondanák, hogy az EU „keresztény alapokon” nyugszik. A tagállamok közti szoros szövetségre irányuló részt azonban kivennék a kontraktusból.

Bár javarészt korlátoznák az uniós intézmények hatáskörét, közös hadsereget hoznának létre a Európai Uniónak. A szövetségbe jelentkező balkáni országokat bevennék a képviselők. Az Unió jövőjéről szóló diskurzusban a magyar kabinet kisebbségi álláspontot képvisel, ugyanis a legfontosabb államok képviselői

az integráció gyengítése helyett a szövetség szorosabbra fűzését pártolják.

A magyar képviselők javaslatának első pontja egy nyilatkozatot takar, amelyben elítélik a Vlagyimir Putyinék ellen hozott szankciókat — amelyeket egyébként a képviselőik is támogattak. „A nemzetközi közösség Oroszországgal szembeni átgondolatlan szankciós döntései tovább nehezítik hazánk és polgáraink helyzetét— írták.

Abban az esetben, ha az EU új alapszerződést készítene, az összes tagállam képviselője vétójoggal bírna annak megalkotásakor. A magyar álláspont mostani javaslat alapján történő megjelenítése arra utal, hogy az integráció erősítését pártoló többségi álláspont megvalósulásának megakasztása a célja a magyar kormánynak.

FRISSÍTÉS: Dobrev Klára, a DK európai képviselője a közösségi oldalán reagált:


.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek