Lesz elég benzin az árstop fenntartásához? — Aggasztó nyilatkozatot tett a benzinkutas szövetség elnöke

Nagy a baj.

„Remélem, lesz még üzemanyag Magyarországon ennek a kiszolgálására”

– kommentálta Orbán Viktornak a benzinárstop meghosszabbításával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a hvg.hu megkeresésére.

Egri elmondta: ha emelkedik az olajár, tarthatatlan lesz az intézkedés.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke arra is figyelmeztetett, hogy a piaci és a kedvezményes ár közötti különbség növekedésével egyre nehezebb lesz kordában tartani a visszaéléseket a kutaknál.

„Minden attól függ majd, hogy miként alakul az olaj ára a világpiacon, ha stagnál vagy lefele megy, akkor tartható, ha elszáll, akkor tarthatatlan lesz az intézkedés”

– mondta Egri, aki figyelmeztetett: a piaci ár esetleges emelkedésével egyre nagyobb lesz a kísértés, hogy a kedvezményes árra nem jogosultak is megpróbáljanak árstopos üzemanyagokhoz jutni, vagyis

több lesz a visszaélés, amit egyre nehezebb lesz kordában tartani.

Hozzátette, a kis benzinkutak számára három dolog fontos:

  • legyen elegendő benzin és folyamatos a benzinellátás;
  • legyen fedezetük a működési költségek finanszírozásához;
  • legyenek olyan végrehajtási intézkedések, amelyekkel mind a manuális mind az automata kutaknál be tudják tartani és tartatni a kedvezményes árú tankolással kapcsolatos szabályokat.

Emlékeztetett, hogy működési költségeik finanszírozásához és a kisebb kutak fennmaradásához szükséges bevételek biztosítása érdekében korábban már javasolták a jelenleg literenkénti 20 forintos állami kompenzáció 40 forintosra emelését.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/06/16/friss-orban-meghosszabbitotta-a-csirkefarhat-es-a-benzin-arstopjat

Valódi Hírek