Kipakolt a szakember: Szándékosan gyengítik a forintot Orbánék

Csúszik a lejtőn a forint.

Csütörtök délelőtt erősödött, majd délután ismét gyengült a forint, 1 euróért már 399 forintot kellett fizetni.

Közben Simor András, korábbi jegybank elnök a Spirit FM-n arról beszélt, hogy a piac bizalmatlansága miatt gyengült meg ennyire a nemzeti valuta. Az MNB korábbi elnökével az ATV Híradója készített riportot.

A fekete kedd után erősödéssel kezdte a szerdát a forint – a 400 feletti euró árfolyam után délelőtt 396-ig korrigált. Délutánra viszont fordult a trend, délutánra 398 forint körül stabilizálódott az euró árfolyama.

A délelőtti forint-erősödés mögött vélhetően az Európai Központi Bank rendkívüli tanácskozásáról megjelent hír állhatott. Magának a tanácskozásnak viszont kevésbé lehetett hatása az árfolyamra.

„Talán a piac is többet várt ettől a rendkívüli üléstől annál, mint amit a végén közölt az EKB. Két elég homályos és részleteket nem igazán kifejtő megállapítás tett a jegybank, emiatt az euró délelőtt látott erősödése gyakorlatilag megfordult. Mostanra pedig szinte elbukta a teljes bő félszázalékos erősödését”

– értelmezte a helyzetet Simor András.

A 400 forintos, történelmi euró árfolyamról a Spirit FM műsorában a jegybank korábbi elnöke elmondta, a rossz gazdaságpolitikai döntések eredménye.

„Azt gondolom, hogy az első pillanattól kezdve

egy gazdasági stratégia része volt a forint fokozatos, lassan gyengülő pályán tartása.

Ezzel ugyanis egy jelentős exporttöbbletet akart a kormány elérni, hogy csökkenthesse a külső adósságot”

— fogalmazott.

Simor András szerint az elmúlt 5-6 évben viszont már nem lehetett külkereskedelmi többletet elérni a forint gyengülésével. A közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évben folyamatosan kamatot emelt a Nemzeti Bank.

„Ennek ellenére a forint mégis gyengült a kelet-európai devizákkal szemben. Ezt szerintem csak bizalmi problémával lehet magyarázni”

— emelte ki.

Simor András hozzátette, ha a kormány olyan döntéseket hozna, amelyek bizalmat keltenének a befektetőkben, akkor nem csak kamatemeléssel lehetne stabilan tartani a forint árfolyamát.

Mindeközben az MNB szerda délután bejelentette, hogy 5,9 százalékra emeli az alapkamatot.

(via atv.hu)

Valódi Hírek