Agyrém: Mostantól kedvezményt kapnak azok az újságosok, akik nem árusítanak ellenzéki lapokat

Cenzúra.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet „a sajtótermékek terjesztésének veszélyhelyzeti szabályairól”, amely úgy tűnik, hogy

némi kedvezménnyel

arra próbálja rávenni az újságosokat, hogy ne forgalmazzanak olyan lapokat, amelyekben nem szerepel kormányzati tájékoztatás.

Az Orbán Viktor aláírásával megjelent jogszabály ugyanis arról rendelkezik, hogy az újságosbódék után nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni,

„ha kizárólag olyan sajtóterméket árusít vagy terjeszt, amely az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz”.

Ez utóbbi típusú sajtótermékek közterületen történő terjesztéséhez nem kell közterület-használati hozzájárulást sem beszerezni.

Hogy pontosan mit takar a „közérdekű közlemény, tájékoztatás”, illetve hogy milyen sajtótermékek lehetnek azok, amelyek ezeket tartalmazzák, arról egyelőre csak tippelni lehet. Minthogy a kormány óriásplakátjait és hirdetéseit is általában közérdekű tájékoztatásnak nevezik, így elképzelhető, hogy a rendelkezés valójában arról szól, hogy kedvezményt ad azoknak az újságosoknak, akik csak olyan sajtótermékeket forgalmaznak, amelyekben megjelent kormányzati hirdetés.

Ha ez így van, akkor ez egy újabb intézkedés, amellyel megpróbálják eltüntetni

a nem kormánypárti lapokat

a közterekről, illetve az újságosok kínálatából.

(via Magyar Narancs)