Vádiratnak is beillő beszédet mondott az ellenzéket fojtogató Számvevőszék ellen a DK pártigazgatója

Sebián-Petrovszki László súlyos példákat hozott rá, hogy a Fidesz törvénytelenül, a politikai ellenfelei elleni fegyverként használja az ÁSZ-t.

Majdnem mindenki ebben a teremben egyetért azzal, hogy egy normális országban a közpénzek felhasználását ellenőrizni kell – mondta szerdai beszédében Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója, parlamenti képviselője.

„A probléma az, hogy Magyarországon az elmúlt 12 évben az ÁSZ, nem ezt a szerepet tölti be, az ÁSZ kérem szépen, a Fidesz bunkósbotjaként, pártállami számvevőszékként működik. Így hívhatjuk valójában, hiszen a Fidesz által odatett pártkatona vezeti, és a Fidesz hatalmi törekvéseinek megfelelő vizsgálatokat végez”

— hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette, a NER megszállt minden független intézményt és arra használja fel ezeket a korábban független intézményeket, hogy ellenfeleit politikailag revolverezze. A képviselő példaként említette

a civil szervezetek vegzálását,

amellyel kapcsolatban elmondta: Fidesznek nem tetszik az, hogy vannak olyan civil szervezetek Magyarországon, amelyek nem a Fidesz szempontrendszere szerint működnek. Mint elmondta: ennek okán találták ki, hogy hozzanak a Parlamentben egy törvényt, hogy a külföldről finanszírozott civil szervezetek mindenféle módon retorzióban részesüljenek.

A politikus emlékeztetett, hogy az ellenzék, és vele együtt a Demokratikus Koalíció is tiltakozott, hogy az intézkedés összeférhetetlen az uniós szabályokkal és szellemiséggel, de ennek semmilyen hatása nem volt, és mint elmondta, így bekövetkezett az, amit jeleztek előre:

Az unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy menet közben már az Európai Bíróság is kimondta, hogy a civileket és a civil szervezeteket orosz mintára megbélyegző törvény szembemegy az uniós joggal, amiről azt gondolták, kellő ok lehet arra, hogy a Fidesz meggondolja magát, de nem ez történt.

Mint felidézte, ezt tavaly nyáron úgy sikerült módosítani, hogy egy újabb törvényben az ÁSZ-hoz tolták azt a feladatot, hogy az úgynevezett „közélet befolyásolására alkalmas civil szervezeteket” ellenőrizze.

„Alkottak egy olyan törvényt, amelyben nincs definiálva, hogy a közélet befolyásolására alkalmas civil szervezet mi a fenét jelent, másrészt az ÁSZ-hoz, tehát a közpénzek elköltését felügyelő szervezethez toltak egy ellenőrzési funkciót, olyan szervezetek ellen, akik nem is használnak fel közpénzt”

— hangsúlyozta Sebián-Petrovszki László, úgy folytatva, hogy ennek az lett az eredménye, hogy több száz, egyes becslések szerint több ezer ilyen civil szervezet kapott most az ÁSZ-tól ellenőrzés felszólítására és elkezdésére szolgáló levelet.

„Rákosi elvtárs megnyalná mind a tíz ujját erre a módszerre, hiszen ilyet még ő se talált volna ki, vagy csak nagyon nehezen”

— tette hozzá.

A politikus reagált arra a mai hírre is, miszerint az Állami Számvevőszék, súlyosan elmarasztalja az ellenzéki pártalapítványokat is. Mint elmondta ez a „súlyos elmarasztalás” a DK esetében abban merült ki, hogy az ÁSZ azt sérelmezte, hogy a vezető tisztségviselők juttatásai nincsenek feltüntetve.

A politikus hozzátette: azért, mert náluk nincsenek ilyen juttatások, mire az ÁSZ azt a közlés adta, hogy szerintük a nulla forint is juttatásnak minősül, úgyhogy „legyenek szívesek legközelebb arról is nyilatkozni”.

A politikus kiemelte, hogy a jogszabályok szerint az Állami Számvevőszéknek feladata lenne egy korrupcióellenes feladatkör is. Majd a politikus felidézte a fideszes Domokos Lászlót, aki ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy

a korrupció emlegetése, a nyomásgyakorlás, a befolyásszerzés egyik politikai és gazdasági eszköze, a visszaélések hangoztatását, mintha egyesek arra szeretnék felhasználni, hogy kiterjesszék befolyásukat egy adott területre, csoportra, netán az egész államra”.

„Jól értem?! Tehát nem a korrupció az ön baja elnök úr, hanem a korrupció felemlegetése? A korrupció szóvá tétele az ÁSZ elnökének a problémája?”

— tette fel kérdését Domokos Lászlónak a politikus.

A politikus bírálta az ÁSZ rendszerét is, a hova a különböző szervezeteknek fel kell tölteniük a kért dokumentumokat. Ezzel kapcsolatban számos technikai és egyéb jellegű kritikát is megfogalmazott a képviselő:

  • Nincs mód a feltett kérdések pontosítására.
  • Nincsen oda-vissza kapcsolat a szervezetek között, hiába a jelzik 10 éve a hibákat az ÁSZ felé, annak semmilyen következménye nincs és soha nem is volt.
  • Az 5 nap bekérési határidő, mint elmondta, irreális, egy nagyobb szervezetnél ez nagyon sok anyagot és dokumentumot jelent, egy kis szervezetnél pedig az adminisztratív költségek jelentősen emelkednek, és nem lehet elvárni tőlük, hogy ezt ők viseljék.
  • Nincs mód hiánypótlásra, erre nincs lehetőség az ÁSZ rendszerében.
  • És nincs mód bírósághoz fordulni, nincs jogorvoslati lehetőség, amit a politikus a rendszer legnagyobb problémájának értékelt.

„Összegezve tehát, a DK álláspontja az, hogy a feladat az fontos lenne, hogy rendben el legyen látva, a közpénzek elköltésének az ellenőrzése egy normális országban fontos funkció, ám de a jelenleg pártállami számvevőszékként működő Számvevőszék, ezt semmilyen módon nem látja el, politikai bunkósbotként működik, ezért sem az ÁSZ ilyen működését, sem a beszámolót a DK semmilyen módon nem fogja tudni támogatni”

— zárta felszólalását Sebián-Petrovszki László.

Videó:

.

 

Valódi Hírek