Szakértő: Nemcsak az olajembargó fenyegeti a benzinárakat, az OMV leállása további üzemanyag-hiányhoz vezethet

Rossz hír.

Átmenetileg bezárja hazai és szlovákiai benzinkútjait az osztrák OMV olajipari társaság. Erre az indoklás szerint egy műszaki baleset miatt kerül sor, ami a cég ausztriai olajfinomítójában történt. Egyelőre emiatt nem tudják újraindítani a karbantartási munkálatok miatt leállított üzemet.

Holoda Attila volt energetikai államtitkár szerint az ügy miatt előfordulhat

üzemanyag-hiány

a hazai kutakon. A baleset a vállalat schwechati olajfinomítójában történt, az időszakos karbantartás alatt; két munkás könnyebb sérüléseket szenvedett.

„Ez azzal jár, hogy csúszik a főlepárló toronynak a leállítása, márpedig ez az alapja mindennek. Tehát ez az, amin első körben átmegy a nyersolaj és utána van a krakkolás és egyéb folyamat, tehát enélkül nem lehet újraindítani a finomítót”

– magyarázta Holoda Attila egykori energetikai államtitkár.

Az OMV a hazai benzinpiac 17-19 százalékát, a dízel esetében a 13-15 százalékát látja el.

Az osztrák cég átmeneti bezárása érzékeny időpontban érkezett: a nyári időszak ugyanis kiemeltnek számít az üzemanyag-fogyasztás szempontjából. Ilyenkor a mezőgazdasági munkák és a nyaralások miatt 30-40 százalékkal több benzin és dízel fogy az átlagnál.

Közép-Európa üzemanyag-ellátását három finomító biztosítja. A legnagyobban, a schwechatiban történt a baleset, Szlovákiában, Pozsonyban pedig július 15-ig éppen karbantartást végeznek. A harmadik finomító, a MOL százhalombattai üzeme az egyetlen ezek közül, ami teljes kapacitással működik.

„Mióta ez az ársapkás bevezetés történt, azóta folyamatosan azt tapasztalják a benzinkutasok, hogy a MOL nem képes folyamatos ellátásra, folyamatosan úgy igazolja vissza az igényeket, hogy annak a 60-70 százalékát tudja teljesíteni.”

– mondta Holoda, hozzátéve, hogy nem zárja ki, hogy lehetnek üzemanyagellátási problémák emiatt.

(via atv.hu)

Valódi Hírek