Hivatalos: Brutális megszorítás jön, suttyomban elveszi a rezsicsökkentést a kormány

Mindenkit átvertek.

A Magyar Közlönyben szombat éjjel megjelentek a legújabb szabályok, amelyek alapján

a kormány az idei évben 581 milliárd, jövőre pedig 500 milliárd forint extraprofitot vár,

egyes elmaradó állami beruházásokból pedig 1150 milliárd forintot spórolhatnak meg. Ezen összegeket kiadáscsökkentés révén igyekszik kinyerni kabinet.

A legfontosabb, egyben legérdekesebb tény, hogy

a kormány rendkívüli mértékben leszűkíti a rezsicsökkentést igénybe vevők körét.

Határozatban kimondták, hogy elkötelezettek a hiánycélok betartásában, emiatt pedig megnyirbálják a költségvetés kiadási oldalát. Az idei évre 4,9%-os, jövőre 3,5%-os GDP-arányos inflációt várnak.

A kivitelezés alatt lévő beruházások kivételével elhalasztják az újak megvalósítását. Ennek hatásaként két év alatt összesen 1150 milliárd forintos megtakarítást remélnek. Az idei évben aktuális intézkedéseket július 1-jéig, a következő évieket pedig a jövő évi költségvetés benyújtása előtt kell meghozni.

A kormány tavaly decemberben 350 milliárd forint értékű beruházás befagyasztásáról határozott. Az idei évben 750 milliárd forint értékű beruházásokat ütemeztek át.

A Magyar Közlönyben az is szerepel, hogy a technológiai és ipari miniszter a pénzügyminiszter bevonásával „a visszaélések elkerülése érdekében” javasolják, hogy a rezsicsökkentés csak a lakossági fogyasztókra vonatkozzon. Ez azonban azt is jelenti, hogy az abból kimaradó cégek

a többletköltségeiket minden bizonnyal kénytelenek lesznek áthárítani a fogyasztókra.

Az új szabályok július 1-jétől hatályosak.

(Magyar Közlöny/napi.hu)

Valódi Hírek