Szijjártó Péter: A Száhel-övezet biztonsága kulcskérdés a magyaroknak

Magyar hozzájárulásról tárgyalt a nigeri külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter pénteken a Facebook-oldalán az alábbiakról tájékoztatta a publikumot:

„Van az a mondás, hogy nem látjuk a fától az erdőt. Ma ezt a külpolitikában úgy fordítanám: zajlik az élet Európán kívül is, csak erre most kevesebb figyelem jut az Ukrajnában zajló háború, annak következményei, valamint a brüsszeli szankciók miatt.

Két Európán kívüli kollégával is egyeztettem telefonon az elmúlt órákban.

Gebran Bassil barátomnak, a libanoni Szabad Hazafias Mozgalom elnökének örömmel gratuláltam ahhoz, hogy sikeresen lezajlott a választás Libanonban, és ahhoz is, hogy továbbra is az ő pártja alkotja a legnagyobb keresztény blokkot a bejrúti parlamentben.

Libanon stabilitása és biztonsága kiemelt fontosságú a közel-keleti béke szempontjából, az ott élő keresztény közösség pedig továbbra is számíthat a támogatásunkra, akár a templomok, akár az iskolák felújítása terén.

Telefonon beszéltem nigeri kollégámmal, Hassoumi Massoudou miniszter úrral is. A Száhel-övezet biztonsága kulcskérdés nekünk, hiszen ha ott nem mennek jól a dolgok, akkor tömegesen indulnak meg a bevándorlók Európa irányába.

Magyarország elkötelezett aziránt, hogy segítsünk a biztonság megteremtésében és fenntartásában a térségben, a saját biztonságunk és nyugalmunk érdekében is.

Sajnos a Maliba tervezett európai szerepvállalás ellehetetlenült, pedig abban mi is részt vettünk volna 80 katonával. Mivel az elkötelezettségünk ettől függetlenül megmaradt, ezért a nigeri kollégámmal a térség biztonságához való hozzájárulásunk további lehetőségéről egyeztettünk.

Kollégám örült a felvetésnek, így a kormány döntését követően gyorsan egyeztetjük majd a részleteket.”


.

Valódi Hírek