Átmentek a kérdések, népszavazással akadályozhatják meg az emberek a brutális természetrombolást

Kiírták a referendumot.

Július 31-ére tűzte ki a tatai választási bizottság a civilek által kezdeményezett népszavazás időpontját, a voksolás azt

szeretné megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen az Öreg-tó partján

— mondta el az iroda vezetője az MTI-nek csütörtökön.

Horváth József jegyző tájékoztatása szerint a szavazásra feltett három kérdés közül kettő konkrétan a hotel telkének helyrajzi számához kapcsolódik. „A harmadik kérdés támogatása viszont megakadályozná, hogy az önkormányzat az Öreg-tó teljes partján településfejlesztési megállapodást kössön, ez több tervezett fejlesztést megakasztana” — jelentette ki.

Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést. A referendum lebonyolításához a város 14 milliós forintot különített el a költségvetésben.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele, azaz közel tízezer ember voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges — ismertette a jegyző.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget.

A tervek ellen

nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki,

a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett, majd

közel 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért.

(MTI nyomán)

(Címlapfotó: Dián Ákos/millenna.hu)

Valódi Hírek