„Olyan neki a rendeleti kormányzás, mint a drog” — Leszedték a keresztvizet Orbánról a nemzetközi szakértők

Hírünk a világban.

„Amúgy is azt csinál, amit akar, de úgy tűnik, hogy a rendeletekkel való kormányzás lehetősége olyan, mint egy drog” — írja az Economist Bíró-Nagy Andrást, a Policy Solution egy munkatársát idézve egy Orbán Viktorról szóló összeállításban.

Az Economist cikkét a HVG360 foglalta össze. A cikk a magyar miniszterelnök szerdai, extraprofit megadóztatásáról szóló bejelentésére reagál, és többek közt olyanokat ír benne a szerző, mint

„Fidesz és annak szövetségesei és cimborái uralják az igazságszolgáltatást, a médiát pedig többnyire baráti oligarchák irányítják.”

illetve

„Úgy tűnik, aligha van szükség több hatalomra. A kormány május 24-én mégis országos szükségállapotot hirdetett ki, ami lehetővé teszi számára, hogy rendeletekkel kormányozzon.”

Prinz Dániel, az Institute for Fiscal Studies közgazdásza szerint adójának emelése kiszámítható módja volt annak, hogy Orbán Viktor kormánya kezelje a növekvő költségvetési hiányt, azonban

nincs közvetlen veszélyhelyzet.

Az elemzésben az intézkedés egyik lehetséges magyarázataként Orbán Viktor feszült viszonyát említik az EU-val.

Az Európai Bizottság ugyanis korábban a jogállamiság megsértésére hivatkozva blokkolta a Magyarországnak nyújtott segélyeket, továbbá elindította a jogállamisági mechanizmust, amellyel más segélyeket is befagyasztanának.

A bizottság ráadásul kifogásolta a koronavírusra hivatkozó elnyújtott vészhelyzetet is.

„Egy újabb, az ukrajnai háborúra alapozott vészhelyzet azonban új elemzésre kényszeríti a bizottságot”

— mondta Kim Lane Scheppele, a Princeton jogi kutatója a brit lapnak, hozzátéve, hogy ezen a módon olyan rendeleteket is át tud vinni a magyar kormány, amelyek másként

törvénytelenek lennének.

„Orbán mondhat valamit a parlamentben a nyilvánosság számára, és hozhat egy ezzel ellentétes rendeletet, amiről csak azok tudnak, akik megszállottan olvassák a Magyar Közlönyt [ahol a kormányzati bejelentések megjelennek”

— fogalmazott.

(Portfolio nyomán)

 

Valódi Hírek